O mare agenţie imobiliară internaţională a creat, încă de acum trei ani, un departament specializat în tranzacţionarea de proprietăţi exotice, destinat clienţilor români.

16571-harta.jpgDin 2008, anul declanşării crizei, patru români au achiziţionat proprietăţi imobiliare pe o insulă, potrivit reprezentanţilor Coldwell Banker Affiliates of Romania. Identitatea lor nu a fost divulgată. Motivul: politica strictă de confidenţialitate. Singurul român despre care se ştie că deţine o vilă în insula caraibiană Saint Martin este Dinu Patriciu. El este totodată şi cel mai bogat român, cu o avere estimată în 2010 de Forbes România la 2,3 miliarde de euro.

"Sunt puţine persoane din România interesate de cumpărarea unei proprietăţi într-o insulă exotică. Este o nişă foarte, foarte mică. Nu există o înclinaţie înspre retragerea pe o insulă sau petrecerea vacanţelor într-un loc de acest fel. Curiozitatea este factorul de decizie pentru cei care achiziţionează o proprietate pe o insulă", a explicat pentru gândul Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania. În fapt, achiziţia unei insule nu diferă foarte mult de cumpărarea oricărei parcele de teren peste hotare. Trebuie ţinut cont de legislaţia specifică fiecărui stat (dacă permite accesul la proprietate al cetăţenilor străini) şi de statutul juridic al terenului (sunt frecvente cazurile în care autorităţile locale nu permit construcţia de imobile pe acest tip de proprietăţi).

Insulă la 30.000 de dolari, în Panama

În funcţie de zona geografică în care se află, de dimensiuni şi utilităţi, insulele scoase la vânzare au o varietate de preţuri (vezi harta). Una dintre cele mai ieftine oferte se referă la un petic de pământ, de circa 3.000 de metri pătraţi, care se află în mijlocul lacului Gatun, din Panama. Preţul cerut de proprietar este de 30.000 de euro, iar insula are şi marele avantaj de a fi înconjurată de apă dulce.

Canada este însă statul cu cea mai impresionantă diversitate de astfel de proprietăţi scoase la vânzare. Majoritatea sunt de mici dimensiuni şi cu un acces dificil. Preţurile pornesc însă de la nivelul apartamentelor de două camere din cartierele mărginaşe ale Bucureştiului. Spre exemplu, un ostrov de 2,7 hectare, situat la 20 de minute de mers cu barca de centrul oraşului Yarmouth, este evaluat la 69.000 de dolari canadieni (echivalentul a circa 51.000 de euro).

Criza financiară prelungită care a afectat Grecia a făcut ca oferta de insule scoase la vânzare de proprietarii eleni să crească în mod considerabil. O parcelă de circa 12 hectare din St. Thomas, la o distanţă de 20 de minute cu taxiul acvatic de Atena, are un preţ de catalog de 15 milioane de euro. Considerabil mai scumpă este insula thailandeză Rangyai. Proprietarii cer pentru cele 44 de hectare, în care există o sursă de apă potabilă şi semnal pentru telefoane mobile, 160 de milioane de dolari.

Insule închiriate cu ziua

La fel ca pe orice nişă a pieţei imobiliare, închirierea proprietăţilor este o altă modalitate de a exploata proprietăţile insulare. Una dintre cele mai ieftine oferte se găseşte în Croaţia. Pentru numai 14 euro pe zi de persoană, proprietarii insulei Plocica te lasă stăpân vremelnic peste un far vechi din 1887. Capacitatea de cazare este limitată la un număr de 14 persoane, iar transportul către continent costă 120 de euro. Atolul Arno, din insulele Marshall, are mai puţin de 7 hectare. Un weekend petrecut în stilul lui Robinson Crusoe costă circa 500 de dolari, pentru un grup care să nu depăşească opt persoane. La polul opus, există şi insule, precum Necker din Caraibe, a căror închiriere costă 322.000 de dolari pe săptămână. Piscina, taxiul acvatic sau majordomul sunt însă servicii standard.

Abramovici, mare amator de insule

Un mare amator de proprietăţi insulare este miliardarul rus, Roman Abramovici. În plină criză, el a plătit 90 de milioane de euro pentru o proprietate de 28 de hectare din insula St Bart's, posesiune franceză din Marea Caraibilor. În plus, la finele anului trecut, proprietarul echipei Chelsea anunţa o investiţie de 400 de milioane de euro pentru a transforma o insulă pe care o deţine în apropierea Sankt Petersburgului într-un muzeu de artă.


Sursa

23 February 2011