Patru camere: 75.000 de euro plus inca 5.700


Cotidianul - 19.06.2006
 

Cumpararea unui apartament nu presupune numai achitarea sumei cerute de proprietar. Notarul, agentia si creditul bancar presupun costuri care uneori nu sint luate in calcul. Cheltuielile suplimentare pot ajunge la 7-8% din valoarea imobilului.

Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 sint mari. Acestea nu reprezinta insa singura cheltuiala pe care trebuie sa o faca cel care achizitioneaza o astfel de proprietate. Bugetul viitorului proprietar va trebui sa mai suporte diverse comisioane si taxe care se ridica, chiar si in cazul unei garsoniere, la citeva mii de euro.

Sint costuri obligatorii, astfel incit cei care se gindesc sa faca economii trebuie sa gaseasca alte metode. Varianta optima este cea a achizitionarii apartamentului cu banii jos si fara a apela la un intermediar. In acest caz se vor cheltui bani doar pentru legalizarea tranzactiei la notar. Cheltuielile cresc daca se apeleaza la o agentie imobiliara, deoarece se percepe comision, iar in cazul creditului bancar solicitantul trebuie sa se mai astepte la un alt efort financiar.

Banul jos

Cei care au toata suma necesara pentru cumpararea unei locuinte nu au altceva de facut decit sa caute cea mai buna oferta. Apoi, impreuna cu vinzatorul trebuie sa mearga la notariat. Evident, cu dosarul complet. Aici va avea de achitat mai multe taxe.

Astfel, pentru o garsoniera cu o valoare de 30.000 de euro, se vor plati 1.637 RON pentru taxa de timbru si taxa de carte funciara. Acesta este doar inceputul. Se va mai achita un onorariu de 1.535 RON, cu un TVA de 292 RON. Banii platiti pentru timbrul judiciar, 5 RON, reprezinta o nimica toata comparativ cu sumele mentionate anterior. Astfel, numai la notariat se ajunge la o suma de 3.469 RON, adica 986 de euro. Cheltuielile cresc pentru apartamentele mai mari, dar si mai scumpe.

Multi RON, multi euro

In cazul unui apartament cu doua camere, care costa 48.000 de euro, taxa de timbru si cea de carte funciara ajung la 2.270 RON, iar onorariul va fi de 2.168 RON. Pentru cel din urma se va achita un TVA de 412 RON, in vreme ce timbrul judiciar presupune acelasi cost mentionat mai sus: 5 RON. In acest caz, totalul va fi de 4.855 RON, adica 1.380 de euro.

Cel cu trei camere aduce cheltuieli si mai consistente, deoarece valoarea de achizitie este mai mare. Astfel, pentru un apartament cu trei camere, cu o valoare de 60.000 de euro, pentru primul capitol de cheltuieli (taxa de timbru si taxa de carte funciara) va fi necesara o suma de 2.692 RON, iar pentru onorariu 2.590 RON. TVA pentru onorariu si timbrul judiciar mai aduc un plus de 497 RON, iar totalul va fi de 5.779 RON, adica 1.643 de euro.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Valentin Baesu
Cotidianul
 

19 June 2006