Volksbank, RBS, ATE Bank şi MKB Romextera Bank nu mai găsesc niciun motiv să rămână în piaţa bancară din România. Ele şi-au anunţat deja intenţia de a pleca şi aşteaptă cumpărători. Această mişcare vine drept naturală pentru marii jucători din piaţă, care spun că în vremuri de criză, băncile mici nu au cum să reziste.

Sursa: stiri.com.roFără o cotă de piaţă de 5% nu poţi avea profituri sustenabile pe termen mediu şi lung

Dintre cele patru bănci locale, una are o cotă de 5% din piaţă, deci are o importanţă sistemică. Este vorba despre Volksbank. Celelalte trei au dimensiuni reduse, iar toate cumulează active de 7 miliarde euro, deci ţin aproximativ 8,5% din piaţă. Toate şi-au făcut calculele pentru un exit rapid, aşteaptă clienţi într-un an, cel târziu doi, potrivit anunţurilor oficiale ale acţionarilor majoritari. Aceştia au preferat să nu explice motivele care au dus băncile în acest punct, dar pentru jucătorii mai mari din piaţă, lucrurile sunt destul de clare.

"Am spus-o dinainte să înceapă criza: fără o cotă de piaţă de cel puţin 5% nu poţi avea o masă critică de business care să-ţi asigure profituri sustenabile pe termen mediu şi lung, iar apariţia unui ciclu economic negativ te dă peste cap. Alternativa ar fi concentrarea pe o nişă de piaţă foarte lucrativă, dar asta nu e deloc simplu, aşa că este firesc să urmeze retrageri de bănci de pe piaţă", comentează Dan Pascariu, unul dintre cei mai reputaţi bancheri de pe piaţă.

Strategiile de exit ale băncilor diferă în funcţie de evoluţia lor de până acum

Austriecii de la Volksbank vor să renunţe la toate operaţiunile din regiune, printr-o mişcare la fel de bruscă precum şi aceea care le-a adus creşterea. Volskbank a fost unul dintre fondatorii pieţei creditului ipotecar, iar acest lucru a adus băncii un avans exploziv şi nesustenabil.

Britanicii de la RBS au un program de vânzare a mai multor active "non-core", adică unele active care nu sunt esenţiale sau de care nu mai este nevoie în companie. Lucrurile nu par a fi atât de grave aici, compania a avut un avans consolidat de-a lungul timpului prin lucrul cu clienţi-companii.

Grecii de la ATE Bank au decis să plece în urma programului de restructurare aprobat recent de Comisia Europeană, în timp ce ungurii de la MKB intenţionează să vândă Romexterra până în 2013 în contextul în care operaţiunile locale le-au adus pierderi de 153 milioane euro anul trecut.

Toate aceste bănci au venit în România atrase de avansul uriaş al pieţei. Totuşi, intrarea lor pe piaţa locală a fost parte a unui plan de extindere la nivel mondial, la fel cum şi retragerea face parte dintr-un plan macro. Cu alte cuvinte, nu este vorba neapărat despre o problemă a pieţei româneşti, dar la cât de dificile sunt vremurile, un sistem bancar cu peste 40 de jucători tinde să fie prea aglomerat. Acest lucru a început să se simtă încă de anul trecut, când americanii de la GE Money şi-au vândut afacerile către Garanti.


1 June 2011