Impozite mai mici sau chiar scutiri de taxe, investitii in infrastructura, parteneriate publice-private intre primarii si investitori, alaturi de o implicare mai pronuntata in turism a ministerelor cu legatura directa in domeniu, acestea sunt principalele masuri pe care reprezentantii organizatiilor patronale din sectorul de profil ar dori sa le introduca in viitoarea lege a turismului.

Patronatele din turism cer scutiri de taxeIn principiu, solicitarile sunt de bun simt, mai ales ca astfel de "facilitati" exista in majoritatea statelor care au facut din turism o prioritate nationala.

Din pacate pentru turismul romanesc, aceste solicitari nu par sa convearga cu intentiile autoritatilor.

Spre exemplu, investitiile in infrastructura au fost declarate, chiar de seful statului, ca fiind inutile atat timp cat calitatea serviciilor oferite nu este imbunatatita.

Nici ideea scutirii sau diminuarii nivelului actual al taxelor si impozitele nu pare sa surada Guvernului. Reprezentantii organizatiilor patronale au solicitat expres eliminarea impozitului pe profitul reinvestit.

Renuntarea la acest impozit pentru toti agentii economici, nu doar pentru cei din domeniul turismului, a fost promisa de actualii guvernanti inca din campania pentru alegerile uninominale si ar fi trebuit sa se realizeze in prima parte a anului.

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit a fost amanata de mai multe ori in acest an, aceasta fiind una dintre cele patru masuri anticriza pe care Emil Boc a recunoscut ca nu a putut sa o duca la indeplinire pana in prezent.

Pe de alta parte, pentru ca autoritatile locale sa poata incheia parteneriate eficiente cu investitorii din domeniu ar trebui efectuata o descentralizare pe anumite paliere de competenta, ceea ce ar stirbi din autoritatea ministerului condus de Elena Udrea.

 

Sursa

21 July 2009