Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, care controleaza afaceri cu petrol, imobiliare, IT si media, vede o contractie a economiei de 7-10% in acest an si estimeaza ca, din septembrie, statul va intampina probleme la plata pensiilor si a salariilor bugetarilor, fara ca banii de la Comisia Europeana sa ajute prea mult.

Patriciu arata statului cum sa faca rost de bani: De ce nu vindeti cladirile ca sa aduceti miliarde la bugetMagnatul considera ca o solutie ar fi vanzarea tuturor asseturilor (activelor) neproductive ale statului, respectiv sedii, cladiri, in sistemul sale and lease back.

"Birocratii pot fi chiriasi. Este vorba de zeci de miliarde care ar putea fi atrase. Nu conteaza pretul. Se negociaza doar yieldul, intr-un contract de sale and lease back.

La cladiri administrative care adapostesc institutii ale statelor, investitorii accepta yielduri de 6,5-7,5%. Asta inseamna intrari enorme timp de un an si dupa aceea platesti timp de 20 de ani si iti iei bunul inapoi", a declarat pentru Business Standard omul de afaceri.

Dinu Patriciu detine astfel de cladiri in alte state, dar spune ca daca ar fi interesat de un asemenea business pe piata locala, ar reprezenta "o picatura intr-un ocean".

Omul de afaceri nu exclude riscul ca Romania sa nu incaseze a doua transa din banii de la Fondul Monetar International, desi este cunoscut faptul ca nu a fost de la bun inceput adeptul incheierii unui acord cu Fondul.

Patriciu a spus, luni seara, la The Money Channel, ca Romania ar trebui sa treaca, dupa modelul Bulgariei, la varianta de Consiliu Monetar, ceea ce ar fixa cursul leului in raport cu euro, oferind stabilitate companiilor.

"Nu vad cum cursul nu ar putea fi de 4,7-4,8 spre finalul anului", crede omul de afaceri. Magnatul a pledat din nou pentru modelul bulgar, acum foarte atractiv pentru companii, deoarece are cota unica de 10%. De aceea, omul de afaceri propune din nou autoritatilor reducerea TVA la 15%, de la 19%, si a cotei unice la 10%, de la 16%.

"Scaderea cotei unice trebuie facuta pentru cresterea veniturilor bugetare. Acestea vor creste, categoric, pentru ca vei aduce la suprafata o parte din economia gri.

Micsorarea TVA este o metoda de capitalizare instantanee a corporatiilor", puncteaza Dinu Patriciu.

O alta masura, care ar determina bancile sa reia creditarea economiei acum, in criza, este, in viziunea omului de afaceri, introducerea institutiilor de credit in circuitul platii obligatiilor fiscale, prin acceptarea de catre stat a instrumentelor financiare, a biletelor la ordin, a garantiilor bancare.

Sursa

24 June 2009