Compania Polus Real Estate, controlată de Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, în asociere cu o companie americană, vrea să transforme un proiect imobiliar eşuat din Cluj în cel mai mare parc fotovoltaic din România, investiţia fiind estimată de primăria oraşului la "sute de milioane de euro".

15666-main.jpgÎn 2006 firma controlată de Paszkany a încheiat un acord cu Primăria Clujului privind un teren de 203 hectare pe care urma să fie ridicat un cartier cu 6.000 de apartamente şi vile, din care 384 trebuia să fie locuinţe sociale. Acestea urmau să fie date gratuit primăriei în schimbul terenului pus la dispoziţie pentru acest proiect.

Investiţia care avea să poarte denumirea de Cartierul Tineretului şi a cărei valoare se ridica la jumătate de miliard de euro nu a mai fost însă realizată, reprezentanţii Polus Real Estate acuzând greutăţi financiare din cauza crizei, cu toate că anii 2006-2008 pot fi consideraţi ca o perioadă de boom pentru afacerile imobiliare.

Cum terenul a rămas gol, iar primăria a cerut o soluţie concretă până la sfârşitul acestui an, investitorii de la Polus Real Estate le-au propus autorităţilor din Cluj o transformare a acestui proiect dintr-unul imobiliar într-unul de energie regenerabilă, investiţie la modă acum în România.

Propunerea lui Paszkany pentru Primăria Cluj este realizarea unui parc fotovoltaic uriaş, cel mai mare din România, pe terenul unde trebuiau ridicate apartamentele din Cartierul Tineretului, 30% din producţia de energie urmând să fie folosită pentru iluminatul stradal al Clujului. Mai mult, din economiile realizate, estimate la un milion de euro anual, primăria va putea construi până în 2018 cele 384 de locuinţe sociale avute în vedere. Conducerea Primăriei Cluj spune că municipalitatea va primi energie verde timp de 49 de ani, care va alimenta şi consumul propriu al instituţiei, precum şi pe cel al spitalului Clujana, dincolo de iluminatul stradal.

Potrivit proiectului de hotărâre, aprobat de consilierii locali marţi 14 decembrie, parcul fotovoltaic va fi construit prin reconversia parcului imobiliar Cartierul Tineretului.

"Proiectul prevede instalarea celui mai mare sistem de producere de energie verde prin intermediul panourilor solare din România. Grupul de investitori americani WWS Energy Development LLC va construi un parc fotovoltaic, iar 30% din energia produsă, însă nu mai puţin de 3.550 MWh pe an, va fi furnizată municipalităţii. Vorbim de o investiţie de câteva sute de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Apostu nu a furnizat date concrete privind valoarea exactă a investiţiei, capacitatea totală a parcului, modul în care urmează să fie atraşi banii pentru acest proiect, precizând că aceste detalii vor fi clarificate în urma unor discuţii viitoare, între conducerea Primăriei Cluj şi reprezentanţii companiei care se ocupă de dezvoltarea proiectului. Reprezentanţii companiei Polus Real Estate nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Parcul se va întinde pe 198 de hectare, restul terenului, respectiv 5 hectare, urmând să fie păstrat pentru construirea locuinţelor sociale.


Sursa

16 December 2010