Bancherul Dan Pascariu, preşedintele consiliului de supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, a fost remunerat anul trecut cu 27.609 de euro (2.300 de euro lunar) de către fondul de investiţii imobiliare NEPI, unde ocupă din martie 2009 o poziţie de preşedinte non-executiv, potrivit raportului financiar al grupului sud-african de investiţii.

24496-pascariu.jpgOnorariul încasat de Pascariu a crescut cu peste 10% pe parcursul anului trecut, ţinând cont că remuneraţia sa nu a depăşit 25.000 de euro în 2010. Totuşi, faţă de 2009 indemnizaţia bancherului a scăzut cu circa 20%.

"Grupul (NEPI - n.red.) are acces la numeroase investiţii şi oportunităţi de dezvoltare interesante şi sunt încrezător că firma este bine poziţionată pentru a profita de ele", spune Pascariu în calitate de chairman independent al NEPI.

NEPI este un fond de investiţii cu active de 425 mil. euro pe piaţa locală, printre acestea numărându-se proiectele de birouri Floreasca Business Park (Bucureşti) şi City Business Center (Timişoara) sau centrele comerciale Promenada Brăila şi Iris Piteşti.

Poziţia pe care o deţine la NEPI nu este singura legătură a lui Dan Pascariu cu piaţa imobiliară, el fiind şi unul dintre acţionarii proiectului rezidenţial Doamna Ghica Plaza, cu peste 600 de apartamente - încă nevândute în totalitate.

De asemenea, Pascariu s-a numărat printre acţionarii dezvoltatorului imobiliar Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan. Anul trecut, UniCredit Ţiriac Bank a cerut insolvenţa acestei companii.

Avrig 35 a construit clădirea Charles de Gaulle Plaza în care UniCredit încă are birouri şi tot acolo a avut sediul central fosta bancă HVB Ţiriac Bank (anterior HVB Bank), al cărei preşedinte executiv a fost Dan Pascariu.

În urma fuziunii care a avut loc în 2007 între HVB Ţiriac şi UniCredit, rezultând UniCredit Ţiriac Bank, Pascariu a rămas cu o poziţie ne-executivă de preşedinte al consiliului de supraveghere, în timp ce Răsvan Radu a preluat funcţia de preşedinte executiv al noii bănci.

UniCredit este unul dintre clienţii NEPI într-un complex de birouri din Timişoara. De asemenea, banca a finanţat anul trecut grupul imobiliar cu o facilitate revolving de 9,5 mil. euro din care nu fuseseră traşi bani până la sfârşitul lui 2011 şi care expiră pe 31 mai 2012. Dobânda include o marjă de 3 puncte procentuale peste referinţa EURIBOR la o lună. Grupul are însă posibilitatea de a opta pentru conversia facilităţii într-un împrumut la termen scadent pe 31 decembrie 2014.

De asemenea, UniCredit şi Banca Românească au finanţat NEPI în 2010 cu 28,8 mil. euro, împrumut scadent în 2014 şi care are dobânda compusă din EURIBOR la o lună plus o marjă de 4 puncte.

 

Sursa

25 April 2012