Cumpărătorii sunt reticenţi când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe de la parter sau de la ultimul nivel, mai ales în cazul blocurilor vechi. Mentalitate eronată, ne atrag atenţia consultanţii imobiliari: în cele mai multe cazuri, problemele acestor proprietăţi nu mai sunt de actualitate, ba chiar o astfel de afacere se poate dovedi mai profitabilă.  

29409-bloc_vechi.jpg Apartamentele amplasate la extreme au fost dintotdeauna ocolite de cumpărătorii în căutare de un nou cămin, din cauza unor neajunsuri ale Epocii de Aur. Dezavantajele acestora erau binecunoscute de orice român – locuinţele de la parter erau mai friguroase, exista un risc pronunţat de inundaţii, proprietarii trebuiau să suporte mirosurile neplăcute provenite de la subsol, în timp ce apartamentele de la ultimul etaj se încingeau pe parcursul verii, iar infiltraţiile erau inevitabile în timpul anotimpului ploios.

„Cumpărătorii preferă etajele 1 sau 2 (în cazul clădirilor cu patru niveluri) şi cel mult etajul 6 (în cazul blocurilor cu opt sau zece niveluri). Încă din perioada comunistă, există ideea preconcepută că acestea sunt cele mai bune etaje, deoarece erau considerate cele mai călduroase niveluri în sezonul rece, fără probleme de refulare sau igrasie şi fără infiltraţii, ca în cazul ultimului etaj”, declară Bogdan Dobriţoiu, manager General Service 2000.

Prezentarea adecvată a proprietăţii, cheia unei tranzacţii de succes

Odată cu începerea lucrărilor de izolare termică a blocurilor vechi, multe dintre problemele clasice au dispărut. Cu toate acestea, aversiunea cumpărătorilor pentru aceste locuinţe este atât de bine întipărită, încât mentalitatea generală nu s-a schimbat mai deloc. Dar odată ce observă avantajele, cei mai mulţi clienţi îşi modifică rapid părerea, spun specialiştii.

„Cei mai mulţi clienţi (circa 90%) declară încă de la început să nu vor parter sau ultimul etaj, este o replică neschimbată. Dar cumpărătorul ia în considerare această variantă, dacă locuinţa respectivă este prezentată adecvat de către agentul imobiliar. De exemplu, un apartament de la ultimul nivel, dintr-un bloc cu terasa recent refăcută şi cu 10% sub preţul pieţei, va fi atractiv în ochii unui client”, declară Ileana Preda, reprezentant RENET Real Estate Network.

În cazul apartamentelor de la etajele intermediare, preţul urcă chiar şi cu 15%

Poate cea mai atractivă caracteristică a apartamentelor de la nivelurile extreme este preţul. Cererea este cea care face regulile pe piaţa imobiliară, astfel că proprietarii care vor să vândă o astfel de locuinţă ştiu că trebuie să coboare din pretenţiile materiale, pentru a fi competitivi.

„În blocurile vechi, cele mai ieftine apartamente sunt cele de la ultimul etaj, urmate de cele de la parter. În funcţie de caz, acestea proprietăţi au un preţ cu 5-10%, uneori chiar şi cu 15% mai mic decât alte locuinţe similare, din acelaşi imobil”, spune reprezentantul General Service 2000.

Există clienţi care preferă parterul sau ultimul etaj datorită preţului – ori nu dispun de suma necesară pentru achiziţionarea unei locuinţe la un etaj intermediar, ori preferă o cameră în plus sau un cartier mai bun, în acelaşi buget, spun consultanţii imobiliari. Spre exemplu, decât să cumpere un apartament cu două camere la etajul unu, preferă să plătească aceeaşi sumă pentru trei camere, la ultimul nivel, sau să aleagă o zonă mai bine cotată.

Reabilitarea blocurilor vechi măreşte numărul clienţilor care preferă locuinţele de la extreme

În ultimii ani, ideile preconcepute au început să mai pălească. Clienţii au început să aibă alte criterii, din ce în ce mai multe blocuri au fost îmbunătăţite termic, iar apartamentele de la nivelurile extreme şi-au găsit o anumită categorie de clienţi. Locuinţele de la parter sunt, în general, preferate de clienţii mai în vârstă, datorită accesului facil, spun consultanţii imobiliari. De asemenea, parterul este ideal pentru diferite activităţi comerciale, numeroşi antreprenori alegând astfel de proprietăţi pentru notariate, saloane de cosmetică, magazine alimentare, etc.

În Occident, preţul proprietăţilor creşte direct proporţional cu etajul, în principiu datorită priveliştii. Tendinţa nu se manifestă în totalitate şi la noi, însă numeroşi români întorşi în ţară după o perioadă petrecută peste hotare apreciază ultimul etaj al unei clădiri tocmai pentru că nu trebuie să privească în balconul vecinului de peste drum. De asemenea, proprietarii unei locuinţe de la nivelul superior apreciază lipsa vecinilor „de deasupra”, cât şi de acces uşor la terasa blocului. 

„Ultimul etaj nu mai prezintă mari probleme de izolare, majoritatea teraselor fiind în prezent refăcute. În general, acesta este preferat de tineri şi de cumpărătorii care au locuit în afară ţării şi consideră un avantaj panorama pe care o oferă ultimul nivel. În ultimii ani, aerul condiţionat a devenit o necesitate, astfel că nu ne mai plângem nici de faptul că ultimul etaj este mai călduros pe perioada verii”, susţine consultantul Bogdan Dobriţoiu.

La blocurile noi, tendinţa este total diferită, spun specialiştii imobiliari. De obicei, ultimul nivel este conceput ca „penthouse”, fiind cel mai scump din tot blocul. Spaţiile de la parter sunt, în general, gândite ca spaţii comerciale, profitul dezvoltatorului fiind astfel maximizat.

 

PE ACEEAȘI TEMĂ: Vrei să vinzi un apartament în viitorul apropiat? Află la ce se uită clientul anului 2013

 
 

4 February 2013