Euro este în scădere pentru a şaptea şedinţă consecutiv şi sunt şanse mari să continue acest trend, spun specialiştii. Motivele sunt în principal politice. Incertitudinile pe care le aduce noul guvern din Grecia şi schimbarea preşedintelui din Franţa sunt de natură să îngrijoreze pieţele internaţionale, deci euro continuă să fie vulnerabil.

24662-euro.jpgAnaliştii economici şi financiari au rezerve mari referitor la capacitatea noilor guverne din Franţa şi Grecia de a conduce lumea în direcţia stabilită de predecesorii lor. Noul preşedinte francez, Francois Hollande, a promovat rezolvarea crizei prin concentrarea pe creştere economică, ceea ce ar putea provoca tensiuni cu Germania, susţinătoarea austerităţii fiscale. De cealaltă parte, în Grecia, cele mai mari două partide nu au reuşit să obţină majoritatea în alegerile de duminică. Totodată, nu se aşteaptă ca încercările acestora de formare a unui guvern de coaliţie să reuşească. Toate acestea ridică semne de întrebare privind capacitatea ţării de a evita falimentul şi ieşirea din Zona euro. În tot acest context, moneda europeană este în cădere liberă de o săptămână deja.

Euro este într-o poziţie vulnerabilă. Deşi au avut loc alegeri în Franţa şi Grecia, mai sunt multe de făcut. Există perspectiva ca euro să fie împins mult sub nivelul de 1,3 dolari pe unitate", a declarat Jane Foley, analist la Rabobank în Londra.

Aceeaşi traiectorie o are şi preţul petrolului, care este în scădere pentru a cincea şedinţă consecutiv, cu peste 2 dolari, la 95,72 dolari/baril. Motivele sunt aceleaşi, dar de data aceasta, incertitudinilor politice din Grecia li s-au adăugat semnele de încetinire a creşterii economice în Europa şi SUA, alimentând temerile privind scăderea cererii de ţiţei.

CITEȘTE ȘI Moneda unică va supravieţui, cu sau fără Grecia în zona euro

 

9 May 2012