Parlamentul European (PE) şi-a dat miercuri, la Strasbourg, girul asupra cooperării întărite decise de 11 state din UE pentru a institui o taxă asupra tranzacţiilor financiare, în ciuda incertitudinilor care persistă asupra alocării fondurilor astfel colectate.

28674-tax-evaders-india_261.jpgAleşii europeni au aprobat decizia ce vizează iniţiativa la care participă deocamdată 11 state - Franţa, Germania, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria, Grecia, Italia, Spania, Slovacia şi Estonia - cu 533 de voturi pentru, 91 împotrivă şi 32 de abţineri.

Este prima cooperare consolidată în domeniul fiscalităţii, unde toate deciziile necesită unanimitate, a declarat eurodeputatul Antolin Sanchez-Presedo, membru al grupului S&D.

"Trebuie să depăşim obstacolul unanimităţii în materie fiscală şi această cooperare întărită este prima ocazie, dar avem nevoie şi de altele", a spus eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, membru al grupului Verzilor, Alianţa Liberă Europeană.

Iniţiativa a fost susţinută de toate grupurile politice ale PE, cu excepţia notabilă a euroscepticilor britanici, preocupaţi de incidenţa acesteia asupra statelor neparticipante, întrucât taxa este transfrontalieră. 'Sper că David Cameron va şti să protejeze City /cartierul financiar al Londrei/ de orice incidenţă a acestei taxe', a subliniat eurodeputata Maria Andreassen în cadrul dezbaterilor.

Deşi numai 11 state au aderat la această cooperare consolidată, comisarul european pentru fiscalitate, Algirdas Semeta, a afirmat că şi 'alte ţări intenţionează să li se alăture'. Olanda, până în prezent reticentă, şi-a manifestat recent interesul pentru a se alătura acestor state.

După votul din PE, trebuie ca iniţiativa să fie aprobată de Consiliul UE cu o majoritate calificată pentru a permite CE să vină cu o propunere pentru transformarea în realitate a taxei pe tranzacţiile financiare.

Cooperarea consolidată, prevăzută de Tratatul privind funcţionarea UE, permite unui număr de cel puţin o treime din statele membre UE (ceea ce în prezent înseamnă minimum nouă state) să acţioneze în mod concertat într-un domeniu care nu este de competenţă comunitară.

 

Sursa

12 December 2012