Peste 100 milioane de euro este valoarea datoriilor cumulate la bănci de cei 471 de parlamentari, ceea ce înseamnă o medie de 214.000 de euro.

Valoarea este de 70 de ori mai mare decât îndatorarea medie a unei familii din România, care se ridică la doar 3.000 de euro.

Cu salarii nete de 1.100 de euro, parlamentarii ar trebui să plătească rate lunare medii de cel puţin 1.150 de euro, calculate la cele mai mici dobânzi (5%) şi cele mai mari scadenţe (30 de ani) de pe piaţă.

Dar sarcina nu se distribuie uniform. Averile cumulate din Parlament depăşesc un miliard de euro, iar majoritatea deputaţilor şi senatorilor raportează doar depozite. Unii au şi active, şi datorii, dar există şi câţiva care ar trebui să plătească la bancă rate de câteva ori mai mari decât salariul.

Însă, condiţiile sunt ceva mai bune decât cele standard. Parlamentarii cu datoriile cele mai mari, chestionaţi de Business Standard, au spus că şi-au restructurat sau negociază restructurări de credite, că plătesc doar dobânzile sau că trebuie să returneze toată suma împrumutată şi dobânzile abia la scadenţă.

Topul parlamentarilor este condus detaşat de deputatul PSD Robert Negoiţă, cu datorii de peste 40 milioane de euro, urmat de către democrat-liberalul Silviu Prigoană, cu 25,4 milioane de euro.

"Bronzul" îl ia tot un pedelist, Cristian Boureanu, cu datorii de doar 7,5 milioane de euro. Marius Nicoară de la PNL şi Elena Udrea de la PDL au, la rândul lor, datorii de 3,5, respectiv 3,3 milioane de euro.


Sursa

13 November 2009