Parkomatic, singura companie din România care oferă plata parcării cu card contactless

Parkomatic, divizia care oferă sisteme de parcare a companiei Aluterm Group, a lansat în România, în primăvara anului 2017, case automate dedicate parcărilor, la care plata se poate face cu ajutorul cardurilor contactless.

Plata cu acest tip de card este o soluție suplimentară care poate fi adăugată la plata cu cardul classic chip&pin, dar operațiunea este mult mai rapidă și mai ușoară. 

Intregul sistem este rapid, intuitiv și automat. Clientul primește un tichet cu un cod de bare pe care este menționată ora intrării in parcare. La ieșire clientul va scana acest tichet, iar ca modalitate de plată va alege plata cu card. Este suficientă o simplă apropiere a cardului de automatul de plată pentru  a fi achitată suma afișată. Bineînțeles, la finalizarea tranzacției, clientul primește și chitanța aferentă. Operațiunea este mult mai simplă decât în cazul unei plăți standard, nu se mai pierde timp pentru tastarea codului pin sau pentru introducerea bancnotelor ca atunci când plata se face cu bani lichizi. In plus, cel mai important, cardul poate fi emis în orice țară si în orice monedă, nu doar în cea locală, conversia valutară făcându-se automat. Terminalul recunoaste orice tip de card.

Aceste parcomate, unice în România, permit funcționarea totală fără a fi necesară prezența unui factor uman, cu excepția persoanei care schimbă consumabilele (role pentru chitanțe)

Două astfel sisteme și-au demonstrat deja eficiența la Baza Sportivă Gheorghieni din Cluj și la Shopping Center Platinia, de asemenea din Cluj. Alte 10 astfel de automate de plată sunt în curs de implementare în diverse locații din țară, locații situate în orașe care aspiră la calificativul de Smart City, chiar dacă nu sunt neapărat localități cu sute de mii de locuitori. “O comunitate <> poate avea orice mărime sau relevanță, poate fi parte a unei metropole sau nu, însă trebuie să știe să integreze tehnologia în viața de zi cu zi, astfel încât să vină în ajutorul locuitorilor, indiferent că este vorba de dezvoltare economică, siguranță sau protecția mediului”, spune într-un articol Peter Williams, Chief Technology Officer, Big Green Innovations, IBM.

O definiție a conceptului de “Smart City” este imposibil de găsit, însă toți specialiștii din lume sunt de acord că inovația și tehnologia sunt esențiale pentru o dezvoltare durabila, dar și pentru a economisi pe termen lung, chiar dacă este necesară o investiție inițială în infrastructură.

Parkomatic vine în întâmpinarea tuturor companiilor și autorităților locale care doresc să își dezvolte infrastructura prin soluțiile pe care le oferă: sisteme automate de parcare cu bariere (terminale de intrare-ieșire, case automate sau asistate cu operator, bariere sau panouri de afișare a informațiilor); Parcometre stradale (stații de plata fara operator, destinate colectării plăților aferente parcării, prin cash sau card); sisteme de ghidare PGS (sunt recomandate cu precădere în parcările subterane, supraetajate sau în parcările de mari dimensiuni, datorită identificării rapide a locurilor libere și implicit a reducerii consumului de carburant și a gazelor de eșapament); sisteme de recunoaștere a numerelor de înmatriculare LPR (permit accesul autovehiculelor în parcare după verificarea și recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare);  sistem de ticketing și control al accesului (managementul centrelor de evenimente, precum stadioane, parcuri de distracții, săli de spectacole sau centre de congrese); statii încărcare vehicule electrice.

9 October 2017