Două hectare de teren din Parcul Tineretului, cu sute de copaci de peste 25 de ani, par să fi pierdut lupta cu sistemul retrocedărilor dubioase ce au lăsat Capitala fără hectare întregi de verdeaţă.

Terenul aparţine Marioarei Micşunescu, care în urma unui schimb avantajos de proprietăţi a ajuns să deţină o însemnată parte din parc. De mai bine de o săptămână, cei 20.000 de metri pătraţi au fost împrejmuiţi: proprietate privată, Pridvorului 28, scrie din loc în loc.

Locuitorii din zonă susţin că în curând copacii vor fi puşi la pământ pentru ridicarea mai multor construcţii de trei etaje. Conform documentaţiei depuse, proprietara îşi doreşte să construiască vile de lux, cu două-trei etaje. Din păcate, în acest moment, deşi nu există o autorizaţie de construcţie, Micşunescu poate demara mai întâi defrişarea proprietăţii şi ulterior ridicarea viitorului cartier imobiliar.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, în România astfel de lucruri devin cu uşurinţă posibile. Contextul ales pentru împrejmuirea proprietăţii nu pare străin de situaţie. Astfel că, în acest moment, două proiecte sunt blocate în Camera Deputaţilor. Primul, care zace pe mesele deputaţilor de mai bine de un an, prevede schimbarea destinaţiei celor 20.000 de metri pătraţi prin declararea zonei ca fiind de utilitate publică. Un astfel de proiect ar salva zona verde pe care Micşunescu visează deja la un măreţ cartier rezidenţial. Al doilea proiect blocat în Camera Deputaţilor este deja celebra Ordonanţă 114, care a fost respinsă de Senat. Şansele ca noile modificări aduse de organizaţiile de mediu să fie admise sunt minime, în condiţiile în care Legea mediului aduce reglementări stricte în privinţa construcţiilor pe zonele verzi. Cu două dintre cele mai importante proiecte blocate, vilele de trei etaje sunt ca şi construite.

În acest moment, ONG-urile de mediu sunt singurele care au atacat în instanţă Planul de Urbanistică în Detaliu pentru Pridvorului 28, cerând suspendarea acestuia. Până la soluţionarea proceselor şi mai ales până când Camera Deputaţilor îşi aminteşte de Parcul Tineretului şi de zonele verzi care trebuie protejate, zona verde s-ar putea să nu mai fie deloc aşa de verde. Cei 400 de copaci pot fi puşi la pământ în orice moment.
Povestea Parcului Tineretului pare să repete la indigo deja celebrul scenariu Bordei.

Totul a început în 2004, când timp de un an, Marioara Micşunescu, celebră deja în lumea afacerilor imobiliare din Bucureşti, a achiziţionat pe bandă rulantă câteva terenuri aflate în parc. Proprietăţile fuseseră dobândite pe Legea 18. Astfel că a devenit în scurt timp beneficiara unei moşii impresionante, dispersată în întregul Parc Tinererului. La final, Marioara Micşunescu a cumpărat şapte parcele de teren, cu suprafeţe cuprinse între 700 şi 6.000 metri pătraţi. La scurt timp, în luna octombrie a anului 2005, consilierii generali aprobau o hotărâre prin care marginea parcului devenea "zonă destinată relocării terenurilor ce au fost retrocedate în interiorul spaţiului verde".

 


Sursa

7 September 2010