Parcul Circului este unul dintre cele mai bine cotate din Bucureşti. Poziţionarea centrală, precum şi grija pe care Primăria pare să o poarte locului, au ridicat valoarea imobiliară a întregii zone. Astfel, blocuri construite în anii 1960, cu apartamente mici, care ar descuraja clienţii dacă ar fi fost poziţionate în altă zonă, sunt vânate acum printre anunţuri. Preţurile la care se încheie tranzacţiile încă ating cote înalte pentru piaţa de criză.

25768-lac3.jpgÎn zona Parcul Circului se găseşte o varietate de apartamente. O primă categorie este reprezentată de blocurile vechi, construite în anii ’60. Acestea sunt cele mai bine poziţionate faţă de parc, deci şi cele mai căutate, dincolo de dezavantajele care vin odată cu vechimea.

„Când ieşi din scară, intri în parc. Chiar dacă blocurile sunt foarte vechi şi apartamentele foarte mici, preţurile sunt foarte mari pentru simplul motiv că există parcul lângă bloc. Iar parcul Circului a fost şi rămâne unul dintre cele mai frumoase şi mai bine administrate din oraş. Astfel, două camere în parcul Circului costă 60.000-65.000 euro, poate chiar 70.000, în funcţie de amenajări, pentru o suprafaţă de doar 40 mp”, spune un agent imobiliar specializat pe această zonă.

Clădirile ridicate după 1980, rare şi scumpe

Urmează blocurile ceva mai noi, dar care nu sunt poziţionate atât de bine faţă de parc. Ele aduc însă echilibrul între cele două extreme: construcţiile foarte vechi, cu suprafeţe mici şi construcţiile noi, cu suprafeţe prea mari pentru standardele impuse de criză.

„Blocurile de după 1980 sunt cele mai bine cotate din zonă. Problema este că mulţi clienţi caută apartamente în blocurile mai noi, care să coste cât cele din blocurile vechi. Acum se caută cel mai mult apartamentele cu trei camere, care dacă au un preţ în jur de 73.000 euro, au şanse să se tranzacţioneze. Altfel nu", a spus Nicoleta Curculescu, broker imobiliar Coldwell Banker.

O altă categorie este formată din blocurile construite imediat după revoluţie, în zona Barbu Văcărescu şi Lacul Tei. Acestea sunt rarităţile zonei.

„Sunt apartamente foarte rare, ofertele abia dacă apar în număr de două-trei pe an şi au un preţ foarte bun pentru proprietar, dar nu atât pe placul clienţilor. Totuşi, ele se vând, pentru că sunt aşteptate mult timp, de mulţi oameni”, spune agentul imobiliar.

Blocurile construite înainte de criză au pierdut 40% din valoarea de atunci

Cea mai bine cotată categorie de blocuri înainte de criză, dar mai puţin funcţională acum, este cea a blocurilor nou construite. Multe dintre ele au fost ridicate în perioada 2006-2007, când suprafeţele construite erau foarte mari, iar preţurile pe măsură. La momentul respectiv, ansamblurile s-au vândut foarte bine. Între timp însă, proprietarii care scot la vânzare ar vrea să îşi recupereze investiţia, ceea ce este foarte dificil.

„Apartamentele cu două camere se vând foarte bine, sunt cele mai căutate, dar cele cu trei şi patru camere se vând mai greu, din cauză că au preţurile foarte mari. Ele au fost cumpărate scump şi acum, când apar la revânzare, durează trei-cinci luni până ajung la un preţ corect. În 2008, s-au vândut patru camere cu 400.000 euro. Acum, bugetul pe care l-ar plăti clienţii este undeva la 250.000, iar proprietarii le scot la vânzare cu 300.000-310.000 euro. Însă când ajung la preţul corect, se vând”, arată consultantul imobiliar.

Nivelul chiriilor este similar cu cel din alte cartiere

Cei care nu pot sau nu vor să cumpere în zonă, închiriază. Astfel, aspecte precum suprafaţa mică nu mai sunt deloc relevante, iar chiria este similară cu a oricărei alte zone.

„Apartamentele din zonă se caută foarte mult la închiriere pentru că sunt foarte bine poziţionate, au acces direct la metrou, mijloace de transport în comun în apropiere şi, chiar dacă au suprafeţe foarte mici, ele se închiriază rapid, pentru că pe închiriere e mai puţin importantă suprafaţa, ci poziţia”, arată oficialul agentiei citate.

Astfel, apartamentele cu două camere în blocurile mai vechi se închiriază la un nivel de 300-350 euro, iar cele cu trei camere, la 450 euro. În ansamblurile noi însă, chiriile sunt cel puţin duble. Două camere, de exemplu, se închiriază cu 700-800 euro/lună, iar trei camere, cu 1.000-1.300 euro/lună.

CITEȘTE ȘI Bragadiru: alternativa pentru orice locuinţă, cu orice buget, la câteva minute de Bucureşti

 

26 July 2012