0-426-20991104434.jpgUna dintre cele mai ridicate chirii pe metrul pătrat care se înregistrează pe piaţă este apanajul unui produs imobiliar la care puţini s-ar aştepta.

Pentru un loc standard de parcare, într-un imobil de birouri de clasa A, din Bucureşti, cei care ţin la maşina lor scot din buzunar o chirie lunară ce poate atinge şi 160 de euro. Astfel, cu o chirie de peste 60 de euro pe metru pătrat, parcarea subterană este, raportând metru la metru, de peste şase ori mai scumpă decât o garsonieră dintr-un cartier bun al Capitalei. Vorbim, de fapt, de un preţ lunar care depăşeşte cu succes chiar şi tarifele practicate în marile mall-uri.

„Conform standardelor de pe piaţă, locurile de parcare trebuie să fie în concordanţă cu o rată de cel puţin un loc la minimum 60 de mp utili închiriaţi. Pentru o clădire top de clasa A însă ne aşteptăm deja la o rată de un loc la 40-50 de metri pătraţi utili închiriaţi, rată care este deja este atinsă de marile proiecte din Bucureşti", a declarat Mihaela Cnobloch, senior consultant în cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox. Ea precizează totodată că trebuie făcută distincţia între locurile de parcare subterane, unde se înregistrează cele mai mari chirii, şi cele supraterane, unde suma maximă cerută de proprietari este de circa 100 de euro pe lună. „În America House, de exemplu, chiria pentru un loc de parcare este de 120 de euro", spune Călin Clinciu, directorul de comunicare al agenţiei Euroest.

Iată cum o problemă a unui oraş prea înghesuit devine o sursă bună de venit pentru cei care deţin clădiri de birouri în centrul şi nordul Bucureştiului.

În plus, "legea deja obligă la crearea acestei facilităţi atunci când vine vorba de construcţia unui imobil de birouri. Asta înseamnă că, indiferent de clasa imobilului, de locaţie şi de talia lui, dezvoltatorul trebuie să ia în calcul şi proiectarea unui minimum de unul sau două subsoluri, în care să pună la dispoziţie spaţii de parcare", precizează Mihaela Cnobloch.

Anul acesta aduce şi 4.000 noi locuri de parcare

În 2007, specialiştii estimează că vor fi terminate lucrările pentru încă aproximativ 200.000 de mp de birouri de clasa A. Un calcul simplu arată că tot în acest an ar trebui să apară odată cu ele şi circa 4.000 de noi locuri de parcare, care ar aduce proprietarilor un venit lunar estimat de 340.000 de euro. Parcările subterane se află tot în topul preţurilor şi atunci când vine vorba de achiziţionarea lor. În Bucureşti, un astfel de produs, situat într-un ansamblu rezidenţial select, poate ajunge chiar şi la 15.000 de euro. Nici în provincie acestea nu sunt ieftine. În Bistriţa, un loc de parcare într-un imobil nou este tranzacţionat contra sumei de 6.000 de euro, la care se adaugă TVA.

Sursa

8 May 2007