Paradoxal, desi conditiile imprumutului sunt considerate rigide Romanii se inghesuie sa-si cumpere casa prin credit ipotecar 
CURENTUL 31.05.2005
 

Romanii spun ca nu-si pot permite un credit ipotecar, intrucat conditiile de creditare ale bancilor sunt inca foarte rigide. Paradoxal insa, bancherii apreciaza ca exista o tendinta clara de crestere a cererii pentru creditul ipotecar, tot mai multi dintre confratii nostri preferand sa contracteze un astfel de imprumut pentru a-si achizitiona o casa sau un apartament.

Specialistii din domeniul imobiliar apreciau la inceputul acestui an ca aproximativ 80% din proprietatile livrate pe piata in 2005 vor fi achizitionate prin credit ipotecar. Potrivit unui studiu realizat recent, romanii sunt insa in continuare nemultumiti de conditiile de creditare, acuzand bancile din Romania ca impun potentialilor clienti conditii prea rigide, drept care nu-si vor putea permite niciodata contractarea unui credit ipotecar. Specialistii bancari ii contrazic insa, spunand ca, pe zi ce trece, creditul ipotecar functioneaza tot mai bine, bancile si-au imbogatit ofertele in acest domeniu, iar cererea este pe masura.

Cererea - pe un trend ascendent

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea (foto), ne-a precizat ieri ca situatia este clara in acest sector bancar, tot mai multi romani preferand sa-si achizitioneze o casa, contractand un credit ipotecar. "Contractarea creditului ipotecar se afla pe un trend ascendent. Tot mai multe banci apar cu astfel de credite, oferind totodata conditii de creditare mai flexibile. Cert este ca sunt foarte cautate acest gen de credite", ne-a explicat presedintele ARB, anticipand totodata ca imbogatirea ofertei va duce, inevitabil, chiar si la o relaxare a conditiile de creditare. Pentru ca ofertele bancare in acest domeniu se imbogatesc continuu, asistam, potrivit presedintelui ARB, si la o oferta mai consistenta de case. "Constructorii tin pasul cu aceasta tendinta ascendenta a creditului ipotecar si vin cu tot mai multe oferte, ceea ce este bine", a mai precizat Ghetea. Potrivit acestuia, cei care au obtinut credite ipotecare s-au dovedit a fi, cel putin pana acum, bun-platnici.

Si totusi preturile se mentin ridicate

Cresterea ofertei imobiliare nu a dus insa la o "flexibilizare" a pretului practicat la case si apartamente. Din contra insa, asa cum anticipau specialistii din domeniu la inceputul acestui an, preturile vor creste in continuare, datorita cererii considerabile in crestere. Potrivit profesorului de gestiune imobiliara Anton Silvestri, evolutia preturilor pe termen scurt, pe piata imobiliara romaneasca, va fi cel putin la fel de halucinanta ca si pana acum, datorita faptului ca "nu exista repere de formare a preturilor". "Reperele pe piata imobiliara sunt inexistente. Vanzatorul nu mai stie, in acest moment, cum sa-si formeze pretul. El vrea doar sa obtina o suma cat mai mare cu putinta, datorita lacomiei care-l caracterizeaza", ne declara, recent, Silvestri, amintind totodata cativa factori care stau la baza formarii preturilor pe piata imobiliara. "Dictatura vanzatorului, oferta din ce in ce mai restransa, robinetul de bani deschis din partea bancherilor si neimpotrivirea cumparatorului in fata preturilor in continua crestere sunt factorii care, in acest moment, duc la stabilirea preturilor pe piata imobiliara", a explicat Silvestri. Potrivit acestuia, piata s-ar calma si daca cumparatorul ar face greva, impotrivindu-se preturilor care cresc de la o zi la alta.

O garsoniera "sare" mult peste 30.000 de euro

Preturile apartamentelor de bloc, in special, au avut in ultimii ani o evolutie intr-adevar halucinanta. Daca acum cinci ani, spre exemplu, o garsoniera de "cartier", fara pretentii, dar confort unu sporit ajungea la maximum 8.000- 8.500 de euro, aceeasi locuinta a sarit acum de 30.000 de euro. Si nu doar apartamentele modeste au crescut simtitor in aceasta perioada. Aceeasi evolutie ascendenta au avut-o si preturile caselor din ansamblurile rezidentiale sau cele construite de stat.

Dana Banzea

31 May 2005