Proprietarii de imobile, persoane fizice, care obtin castiguri din tranzactiile imobiliare efectuate în scop comercial ar putea plati impozit de 16%. Masura ar putea fi introdusa în noul Cod Fiscal, a declarat, ieri, Paul Coman, consilier în Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Paradisul imobiliar, la final. Tranzactiile imobiliare comerciale ale populatiei ar putea fi impozitate cu 16%„Finantele analizeaza în acest moment o propunere ce vizeaza impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente.

Nu s-a lua înca o decizie în acest moment, întrucât se analizeaza impactul pe care l-ar putea avea introducerea acestei masuri”, a spus Coman, citat de NewsIn. Reprezentantul ANAF a precizat ca prin introducerea acestei prevederi ar putea fi redusa activitatea speculatorilor din domeniul imobiliar.

La randul sau, Gabriel Biris, partener la firma de avocatura Biris-Goran, spune ca o astfel de decizie ar asigura mai multe venituri la buget si ar egaliza tratamentul aplicat firmelor si populatiei în ceea ce priveste câstigurile obtinute din tranzactii imobiliare în scop comercial.

„Nu este normal ca aceia care fac speculatii în constructii sa plateasca un impozit de 16%, iar speculatorii persoane fizice sa plateasca un impozit aproape de zero”, a spus Biris. El a recomandat introducerea contributiilor sociale în noul Cod Fiscal si plafonarea bazei de calcul a acestora, în vederea reducerii taxei fiscale si cresterii gradului de conformare voluntara, dar si „scoaterii la iveala” a persoanelor cu venituri foarte mari.

Alta recomandare vizeaza modificarea actualului mod de calcul al impozitului pe cladiri, a spus Biris, aratând ca impozitul de 1,5% este „mult prea mare”. Biris a amintit ca persoanele fizice platesc în prezent un impozit de 1% din pretul de vânzare a terenurilor si cladirilor mai vechi de trei ani, care au o valoare de sub 200.000 de euro, 2% pentru cele de peste 200.000 de euro si între 2 si 3% pentru terenurile si cladirile cu vechime mai mica de trei ani.

Sursa

11 March 2009