Aproximativ 50% din locuitorii oraşului Pantelimon nu au casele racordate la reţelele de apă curentă şi canalizare, iar cei de la periferie circulă pe străzi neasfaltate. Deşi starea infrastructurii este una precară, preţurile proprietăţilor au scăzut suficient încât tranzacţiile imobiliare să intre pe un trend ascendent în semestrul al doilea al anului.

foto:adevarul.roOraşul ilfovean Pantelimon reprezintă, pentru vizitatori, un loc al paradoxului, unde, în proximitatea unui grup de cocioabe dărăpănate şi vechi, se pot observa şi grupuri compacte de vile noi şi mari.

Dacă vorbim de acestea din urmă, atunci pare că există o adevărată „provocare" pentru fiecare nou proprietar din zonă, care musai trebuie să-şi construiască o casă mai mare şi cu un design mult mai complex decât ale vecinilor.

Aici, există grupuri întregi de case construite, probabil, pe sistemul, „geam în geam", în sensul că locuinţele sunt atât de apropiate unele de altele încât, dacă vecinii deschid ferestrele în acelaşi timp, le lovesc una de alta. Situaţia s-a născut ca urmare a alegerii făcute de mulţi proprietari, care au decis ca, pe un teren de 200 de metri pătraţi, spre exemplu, să ridice o construcţie cu amprenta la sol de 150 de metri pătraţi. Şi asta nu e tot.

Recunoscând că există aici şi case construite cu gust, cu un design care dovedeşte simţul estetic al proprietarilor, nu poţi să nu remarci totuşi, plimbându-te pe străzile oraşului, multitudinea de construcţii mov, roz, roşii, cu turnuleţe de diverse mărimi sau coloane.

Uneori privesc către acoperişurile unor astfel de case şi mă aştept ca dintr-o clipă în altă să apară un arcaş care să săgeteze orice potenţial duşman care s-ar apropia de poarta proprietăţii", ironizează Valeriu, un tânăr din localitate, aspectul de kitsch medieval al respectivelor case.

Centrul oraşului înseamnă o intersecţie unde putem găsi o bancă, două-trei magazine, o covrigărie, căruţe, dar şi maşini de zeci de mii de euro, dovadă că modernul şi clasicul se manifestă deopotrivă de intens în localitatea ilfoveană.

În centru, bărbaţii se adună pentru a dezbate subiectele fierbinţi din politică, sport sau economie, în timp ce câteva femei robotesc în jurul lor pentru a deszăpezi trotuarele.

S-au reluat tranzacţiile

Totuşi, deşi starea infrastructurii este una precară, scăderea preţurilor a făcut ca, în semestrul doi al anului curent, tranzacţiile să intre pe un trend ascendent. „Dacă la nivelul primului semestru al anului vorbim de o stagnare, în intervalul iulie-decembrie se poate observa o revigorare a pieţei locale, astfel că putem vorbim de o creştere cu aproximativ 20% a numărului de tranzacţii comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008", precizează Nicoleta Stan, consultant imobiliar al agenţiei Orfeas.

Zona este însă un paradis pentru puştii ieşiţi la săniuş, pentru care termeni precum infrastructură, servicii, dezvoltare sau investiţii sunt încă prea puţin importanţi şi departe de a fi înţeleşi.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre adulţi, mulţi dintre ei fiind nemulţumiţi de faptul că, după ce au plătit chiar şi 200 de euro pe metrul pătrat de teren în perioada boomului economic din urmă cu doi ani, realizează că nu s-a schimbat nimic în bine în privinţa infrastructurii.

Sursa

22 December 2009