Panourile radiante sunt o metodă modernă de încălzire. În România, sunt cunoscute de doar câţiva ani, iar clienţii sunt încă sceptici, chiar dacă avantajele prezentate sunt tentante. Poate cel mai puternic argument este faptul că economia la încălzire poate ajunge chiar și la 65%, pe perioada iernii. Târgul Naţional Imobiliar a reunit mai multe oferte din acest domeniu, asigurând clienţilor consultanţă gratuită.

26693-home02.jpgPanourile radiante folosesc energia electrică şi încălzesc cu unde infraroşii. Avantajul este că ele încălzesc toate corpurile din cameră, nu doar aerul, ceea ce duce la o economie considerabiă. Studiile au demonstrat că, în funcţie de cum sunt folosite, ele pot reduce costurile de încălzire cu până la 65%.

„Este un sistem inovativ. Clientul, când vede panoul radiant prima oară, întreabă: dar se montează pe casă? Se face adesea confuzia cu panourile solare, care sunt sisteme total diferite. Ele folosesc agentul termic şi încălzesc apa menajeră. Sistemul pe care noi îl propunem încălzeşte încăperile, corpurile", spune Claudiu Drăguţ, developement manager HeatX.

În spitale, panourile radiante sunt folosite cu scopuri terapeutice

Promotorii acestor sisteme de încălzire susţin faptul că radiaţiile infraroşii au indicaţii terapeutice, putând să amelioreze simptomele mai multor boli. Din această cauză, mulţi clienţi sunt tentaţi să întrebe care sunt efectele secundare. Potrivit studiilor însă, nu există niciun pericol în folosirea acestui tip de tehnologie.

„Acolo unde nu intră soarele pe fereastră, intra doctorul pe uşă. Stiinţa a demostrat ca acest tip de energie, reprezentat de undele infraroşii, este uşor asimilată de către organismul uman, fiind implicată în numeroase procese de vindecare a corpului. În spitale, aceste tipuri de panouri sunt folosite pentru tratarea bolilor respiratorii, cum ar fi de exemplu astmul”, explică oficialii Heat X.

Nici preţul nu ar trebui să fie grija proprietarilor care vor să încerce această tehnologie. Finanţarea poate fi asigurată integral prin programul guvernamental Casa Verde.

„Un pachet de panouri radiante necesar pentru două-trei persoane costă aproximativ 5.000 lei, cost care poate fi integral acoperit prin programul Casa Verde”, spun reprezentenţii Căldura Vie.

Panourile radiante nu presupun nici costuri post-achiziţie. Durata lor de viaţă este de până la 30 de ani, timp în care nu au nevoie de revizii. De asemenea, se pot monta cu uşurinţă chiar de către proprietar, datorită faptului că au un sistem de prindere în patru puncte, pentru care este necesar doar o maşină de găurit şi o cheie fixă.

CITEȘTE ȘI: Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro

 

29 September 2012