Alegerile eşuate din Grecia şi mesajele politicienilor au fost de natură să îi panicheze pe greci. Speriaţi de evoluţia financiară a ţării lor, grecii s-au grăbit să îşi retragă banii din bănci. S-a ajuns astfel la retrageri de 700 milioane euro într-o zi, mult peste nivelul obişnuit.

24807-retragere_euro.jpgGrecii au retras banii din bănci constant în ultimii ani, dar comportamentul din aceste zile a fost atipic. Speriaţi că politicienii nou aleşi nu reuşesc să se organizeze în aşa fel încât să scoată ţara din recesiune, oamenii de rând au decis că ar face mai bine să ţină banii la saltea decât în bancă. Preşedintele a transmis politicienilor informaţia, primită de la şeful băncii centrale, George Provopoulos, că grecii au retras cel puţin 700 de milioane de euro din bănci pe parcursul zilei.

Mi-a spus că nu există panică, dar există o teamă puternică, care se poate transforma în panică. Retragerile şi ieşirile până la ora 16:00, când am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se aşteaptă la ieşiri totale de circa 800 de milioane de euro", a spus preşedintele Karolos Papoulias.

În ultimii doi ani, ieşirile s-au situat de obicei la 2-3 miliarde de euro lunar, însă în ianuarie au depăşit 5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date ale băncii centrale, depozitele totale ale companiilor şi populaţiei în Grecia se ridicau la 165,36 miliarde de euro la finele lunii martie. La finele lui 2009, aceste depozite totalizau 245 miliarde de euro.

Liderii politici din UE şi Banca Centrală Europeană au avertizat că vor opri ajutorul financiar extern, de care Grecia are nevoie disperată, dacă viitorul guvern nu va respecta angajamentele privind austeritatea.

În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Românească, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank sub brand propriu.

CITEȘTE ȘI Oficialii germani sprijină o creştere economică a Greciei, în timp ce publicaţiile germane susţin contrariul

 

17 May 2012