„Trebuie să vinzi la un preţ de bun simţ ca să se reia tranzacţiile", spune ieşeanul Ioan Zapodeanu, omul cu pământuri de milioane de euro

Reţeta de afaceri a lui Gică Popescu: „Acum vinde doar cine are nevoie de lichidităţi, iar cine nu, aşteaptă să se redreseze piaţa"

Până unde mai coboară preţurile în imobiliare. Milionarii de top Gică Popescu, Ioan Zapodeanu şi Ionuţ Negoiţă răspundPiaţa imobiliară dă semne timide de viaţă. În martie, s-au perfectat 49.000 de tranzacţii în toată ţara, cu 9.000 mai multe faţă de ianuarie, reiese din statisticile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Asta nu înseamnă că piaţa s-a dezgheţat, spune fostul căpitan al Barcelonei, Gică Popescu, care face afaceri în imobiliare. "Cât timp sistemul financiar este blocat, nu putem vorbi despre tranzacţii mari", a declarat pentru Gândul fostul căpitan al naţionalei României.

Pe piaţă sunt două curente printre investitori: unii spun că e bine să vinzi acum, în timp ce alţii mai aşteaptă. Până la urmă, cineva va trebui să dea semnalul că lucrurile se mişcă în imobiliare. "Semnalul îl voi da eu şi alţii ca mine. Trebuie să vinzi la un preţ de bun simţ ca să se reia tranzacţiile", crede milionarul Ioan Zapodeanu. Reluarea activităţii nu va garanta însă preţuri la fel de mici ca acum.

 

Ce spun oamenii din piaţă

„Cât timp sistemul financiar este blocat iar băncile nu mai dau bani, nu putem vorbi despre tranzacţii mari. Eu, unul, nu am auzit de aşa ceva. Chiar şi marii investitori, dacă nu au făcut un pas înapoi, au stagnat planurile de dezvoltare şi aşteaptă să scadă preţurile", a declarat pentru Gândul Gică Popescu. În schimb, mulţi tatonează terenul şi îşi fac planuri pentru vremuri mai bune. Datele ANCPI arată creşterea cu 27% a numărului de extrase de informare din ianuarie până în martie, fiind vorba numai despre tranzacţii potenţiale.

Specialiştii pun creşterea cifrei tranzacţiilor imobiliare pe seama caracterului sezonal al pieţei, după lunile „moarte" de iarnă. „În acelaşi timp, unii au fost nevoiţi să vândă, din diferite motive, dar asta nu înseamnă că piaţa şi-a revenit", ne-a declarat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Nu vinzi când scade piaţa

Sunt şi specialişti care consideră că tranzacţiile înregistrate anul acesta au fost de fapt începute în perioada 2007-2008. „Cred că până prin iulie vom simţi efectele activităţii imobiliare din ultimii doi ani, iar cifrele oficiale vor creşte în mod artificial", explică Sanda Moldovan, preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). Iar dacă nu prea se fac tranzacţii, asta înseamnă şi că mpmentul nu este favorabil din punct de vedere economic.

Acum vinde doar cine are nevoie de lichidităţi, iar cine nu, aşteaptă să se redreseze piaţa, spune Gică Popescu. Depinde însă şi cât aştepţi, pentru că preţurile vor mai scădea cu 10-15% până la sfârşitul anului, adaugă Adrian Crivii. „Cine vinde azi poate vinde mai bine decât în septembrie", este de părere el. Alţi investitori mizează pe o evoluţie relativ constantă a preţurilor în imobiliare.

„Nu văd o îmbunătăţire a situaţiei anul acesta, cred că lucrurile vor merge constant, la nivelul la care suntem acum", a declarat pentru Gândul Ionuţ Negoiţă, care împreună cu fratele său Robert, deţine cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel.

Cine „topeşte" imobiliarele

Sunt însă şi dintre cei cu bani care nu se sfiesc să spună că vând şi cumpără pe timp de criză, fără a fi afectaţi neapărat de turbulenţele economice. Ieşeanul Ioan Zapodeanu, care a adunat în ultimii ani o avere de 300 de milioane de euro numai din tranzacţii imobiliare, potrivit catalogului „Adevărul 500 de miliardari", spune că afaceri se fac în continuare, deşi la scară mai mică. „Chiar şi aşa, eu oricum câştig dublu, pentru că vând ce am cumpărat foarte ieftin în urmă cu mai mult timp", explică el

Sursa

27 May 2009