0-650-b0820casa20radio.jpg Peste cinci ani, Bucurestiul va avea unul dintre cele mai mari centre comerciale din Europa, care va cuprinde un hotel si spatii de agrement, locuri de parcare si cladiri de birouri. Ultima constructie comunista, Casa Radio se va transforma in Dambovita Center, un complex care se va intinde pe o suprafata de 520.000  mp si care va „inghiti” jumatate de miliard de euro.

Dezvoltatorii au facut ieri public master-planul proiectului si l-au asigurat pe ministrul dezvoltarii si lucrarilor publice, Laszlo Borbely, ca va fi respectat termenul de finalizare: anul 2012.

Cel mai mare proiect de reconfigurare din Europa

Dupa ce a asteptat mai bine de 15 ani si a fost promisa la mai multe maini, refuzata si lasata in paragina, Casa Radio isi primeste bine-meritata cosmetizare. Proiectele de reconfigurare ale celor de la Plaza Centers sunt destul de indraznete: parcari subterane, luminatoare, turnuri de birouri inalte de 130 de metri si cladiri de cinci etaje care urmeaza sa fie construite peste corpul deja existent.

„Investitii de 500 de milioane de euro, care fac din Casa Radio cel mai mare proiect de acest gen care se deruleaza acum in Europa”, a declarat Luc Ronsmans, country manager Plaza Centers, actionarul majoritar al firmei care administreaza proiectul Dambovita Center.

Cele mai inalte cladiri din Bucuresti

Asa cum era de asteptat, mastodon-tul comunist a dat de furca constructorilor. „Este o structura foarte solida. Problema pe care am avut-o a fost legata de spatiile extrem de mari. Etajele sunt foarte inalte, aproape noua metri, motiv pentru care vom introduce un nou etaj intre nivelul 1 si 3. Astfel, din Casa Radio vom demola doar 15a din structura interioara”, a spus Yaron Moryosef, general project manager Plaza Centers.

Acesta a explicat ca, din toata suprafata utila, 200.000 mp vor fi folositi pentru parcari subterane. „Vor fi amenajate sub cladirea existenta, zona rezidentiala si sub viitoarele constructii. De asemenea, dupa ce se va face reconfigurarea interna vom ridica alte doua corpuri de cladire pe flancurile Casei Radio”, a mai adaugat Yaron.

Complexul va mai beneficia si de un luminator, pe o suprafata de 5.000 mp, care va face conexiunea cu doua cladiri de birouri de 31 de etaje, care vor deveni cele mai inalte cladiri din Bucuresti: 135 de metri inaltime.

„Trebuie sa iasa profit”

Luc Ronsmans a evitat sa faca pronosticuri pe seama perioadei de amortizare a investitiei, sustinand insa ca interesele pentru astfel de proiecte sunt mari. „Exista potential. Am inceput sa investim in Romania prin Hotelul Bucuresti, dupa care ne-am interesat de Casa Radio. E mult prea devreme sa precizez momentul din care vom face profit. Dupa 49 de ani trebuie sa iasa ceva”, a spus razand Ronsmans.

In cifre

Dambovita Center va avea o suprafata construita de 560.000 mp, din care:
> 200.000 mp locuri de parcare structurate pe patru niveluri subterane;
> 150.000 mp zona comerciala;
> 80.000 mp spatii de birouri;
> 40.000 mp spatii rezidentiale;
> 6.500 mp centru de conferinte;
Hotel cu 300 de camere si 100 de apartamente.

Termen 2009

Statul isi inaugureaza primul cladirea de birouri

Contractul semnat cu autoritatea publica ii obliga pe constructori sa ridice o cladire de birouri in beneficiul statului, care sa fie inaugurata pana in 2009. „Guvernul va fi cel care va hotari cine va ocupa spatiile”, a spus Borbely.  Cladirea va fi pozitionata in partea de nord-vest a santierului, la intersectia Splaiul Independentei cu Strada Mircea Vulcanescu. Constructia va avea o suprafata utila de 11.000 mp si va fi compusa din doua corpuri cu trei si noua etaje.

La acestea se adauga 2.000 mp pentru parcari, 180 de locuri.  Parterul va beneficia de o sala de sedinta cu 146 de locuri si alte facilitati, birouri, un hol central, restaurant. Specialistii au sustinut ca proiectele de interior pentru etajele 1-3 vor diferi de cele pentru parter, la fel ca si pentru nivelurile 4-9.

Usurare

„Slava Domnului ca nu a intrat in vigoare vechiul contract”

Ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely, a declarat ca renegocierea contractului pentru Dambovita Center era necesara, autoritatea publica obtinand, pe langa cladirea de birouri, si o majorare la capitalul de proiect pana la 15%.

„Cand am venit la minister, in 2005, am gasit un contract care, Slava Domnului, nu a intrat in vigoare. Nu indeplinea criteriile esentiale: angajamentele financiare nu erau respectate, iar in ceea ce priveste identitatea investitorilor a trebuit sa facem noi sapaturi”, a declarat Borbely.

Ministrul a precizat ca exista si un calendar de finalizare a proiectului. Amanarea unei etape din cele trei stabilite va atrage penalizari. „Pentru moment se lucreaza puternic si, spre surprinderea unora, se lucreaza in grafic”, a concluzionat ministrul in urma vizitei pe santier.

Sursa

19 July 2007