0-184-2009.jpgSpecialiştii companiei DTZ estimează că, la sfârşitul anului 2008, piaţa birourilor va atinge un punct de echilibru în care cererea şi oferta vor fi sensibil egale. În următorii doi ani, ei previzionează că vor fi daţi în folosinţă un număr de 430.000 de metri pătraţi, suprafaţa totală existentă în Capitală urmând să atingă aproximativ 1,2 milioane de metri pătraţi. În anul care abia a început, cele mai multe spaţii disponibile se află  în nordul Capitalei. În prezent, chiriile variază între 14 şi 17 euro pe metrul pătrat pe lună. „Din stocul disponibil pentru acest an, circa 30% a fost deja închiriat înainte de începutul anului", a declarat consultantul DTZ, Adriana Neagu, semnalând cererea mare de pe piaţă. Ea precizează totodată că nordul Bucureştiului deţine circa 40% din totalul stocurilor de birouri, iar sectorul IT a fost cel mai activ pe acest segment în 2006 cu o cotă de 33%.

De trei ori mai multe spaţii industriale

Trendul închirierii încă din perioada construcţiei se va menţine şi în următorii doi ani, pentru că oferta este în continuare redusă comparativ cu cererea. În ciuda creşterii rapide, stocul de birouri din Bucureşti este relativ scăzut faţă de capitalele altor ţări din Europa Centrală şi de Est. La sfârşitul anului 2006, stocul de birouri clasa A şi B din Bucureşti era de circa 680.000 metri pătraţi.Un alt segment deosebit de dinamic al pieţei imobiliare va fi cel al spaţiilor industriale. Conform specialiştilor DTZ, stocul de spaţii industriale în cele mai mari oraşe ale ţări va creşte până în 2009 de aproape trei ori. Pentru Bucureşti, ei estimează un avans al stocului de la 300.000 metri pătraţi la 800.000 metri pătraţi în 2009. „Oradea dispune în prezent de doar 15.000 metri pătraţi de spaţii industriale, iar estimările noastre duc undeva către 60.000 metri pătraţi, în următorii doi ani. În ceea ce priveşte Constanţa, aici stocul va creşte de la  50.000 metri pătraţi la 125.000. În aproape toate cazurile, oferta de spaţii va fi absorbită imediat", declară Ionuţ Ciocan, consultant în cadrul departamentului industrial al DTZ. În prezent, chiriile lunare pentru spaţiile industriale variază între 4 şi 4,5 euro pe metrul pătrat.

Trendul este similar şi în restul ţărilor care au aderat recent la Uniunea Europeană, deşi la o altă scară. Astfel, compania ProLogis anunţa la sfârşitul săptămânii precontractarea de către trei clienţi a peste 29.000 de metri pătraţi în cadrul unor parcuri industriale din Polonia. Similar pieţei româneşti, şi aceste suprafeţe au fost închiriate încă din stadiul de construcţie.

Sursa

19 February 2007