Palatul Voievodal Curtea Veche va fi restaurat și transformat în muzeu. Inițiativa aparține Primăriei Capitalei, care a făcut deja primii pași în acest sens.

42100-curtea_veche_bucuresti.jpgAnsamblul medieval Palatul Voievodal Curtea Veche este situat în centrul istoric al Municipiului București.Potrivit unui raport de specialitate întocmit în cadrul Primăriei Capitalei, imobilul este amplasat în zona protejată 26a – nucleul comercial tradițional – zona Lipscani, subzona CP1a, care beneficiază de un grad maxim de protecție a valorilor arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural existent.

”În prezent, porțiunea din vechiul palat voievodal degajată, restaurată și parțial reconstruită până în anul 1972 este alcătuită dintr-un corp cu pivnițe acoperite în terasă circulabilă, corp care se desfășoară pe patru travei acoperite cu bolți cilindrice și arce dublouri care se sprijină pe pile massive de zidărie. În partea de est a corpului se mai păstrează trei travei ale fostului palat aflat în diferite stări de conservare. În zona de nord se păstrează riunele fostei băi turcești, alcătuită dintr-un subsol acoperit cu boltă cilndrică și protejat de un acoperiș provizoriu. În plus, pe lângă acestea, s-au mai păstrat, sub formă de ruină, un set de ziduri care marchează conturul fostului palat voievodal”, arată raportul (http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/07_20180517.pdf)  publicat pe site-ul Primăriei Municipiului București (PMB).

Lucrările la Palatul Voievodal Curtea Veche sunt structurate astfel: Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche, amenajări exterioare și branșamente. La finalizarea lucrărilor, Palatul Voievodal Curtea Veche va cuprinde spații expoziționale cu caracter temporar și permanent, spații multifuncționale destinate întrunirilor și manifestărilor culturale, spații administrative (birouri), spații tehnice necesare asigurării climatizării, spații de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea și magazine.

Lucrările vor costa peste 38 de milioane de lei (fără TVA) și vor dura doi ani și jumătate

24 May 2018