Palatul secret al matusii Tamara
Evenimentul Zilei - 25.01.2006
 

In 2001-2002, cand Adrian Nastase era prim-ministru, Tamara Cernasov a cumparat si revandut o cladire istorica in centrul Capitalei. Batrana avea 94 de ani!

Evenimentul zilei” a descoperit o tranzactie uluitoare. Autoarea ei: Tamara Cernasov, celebra matusa a Danei Nastase. La 93 de ani, misterioasa matusa a cumparat un imobil retrocedat, care in acel moment valora un milion de dolari. E vorba despre o cladire monumentala, in stil brancovenesc, situata in zona Piata Romana, vizavi de Ambasada Frantei. Imobilul are 26 de camere, iar actualul ei proprietar il evalua, in 2004, la 2,5 milioane de euro.
Prima tranzactie. In 2001, proprietarii palatului din „zona zero” a Capitalei erau Ioan Todan, actualul sef al Departamentului sport din TVR, si doua surori ale sale. Acestia l-au vandut Tamarei Cernasov in conditii misterioase, pe care Todan refuza sa le dezvaluie.
A doua tranzactie. In 2002, matusa Danei Nastase, ajunsa la 94 de ani, i-a vandut cladirea lui Paul Opris, fost actionar la Tele 7abc si partener de afaceri al lui Marcel Avram, impresarul de pe vremuri al lui Michael Jackson. Pretul tranzactiei: 1,1 milioane de dolari.
Tamara Cernasov a murit anul trecut, la 97 de ani. Unica ei mostenitoare este Dana Nastase.

Cand Adrian Nastase a ajuns premier, ruda sa mai bogata a cumparat un conac retrocedat in zona zero. Dupa vanzare, in secret, 1,1 milioane dolari au intrat in conturile familiei

Evenimentul zilei” a descoperit inca o fosta proprietate a matusii Tamara. De data aceasta, ruda bogata a familiei Nastase a cumparat, in 2001, un minipalat in stil brancovenesc care valora, la acea vreme, peste un milion de dolari. Imobilul fusese retrocedat in 1996 familiei Todan, care insa nu doreste sa divulge suma cu care l-a vandut Tamarei Cernasov.
La randul ei, matusa Danei Nastase l-a vandut cu 1,1 milioane de dolari, insa banii incasati nu se regasesc nicaieri.
Adrian Nastase, sef al guvernului la momentul acelor tranzactii, nu a vrut sa spuna de unde a avut batrana banii pentru a cumpara casa si nici cu cat a vandut-o.
Singurul raspuns dat de avocatii sai a fost confirmarea ca matusa Tamara Cernasov a avut o proprietate in Christian Tell, nr.15. Vila, aflata in zona Piata Romana, chiar vizavi de Ambasada Frantei, are aproape 700 de metri patrati, 26 de camere si valoreaza acum 2,5 milioane de euro.

„Vila lui Nastase”

Investigatia jurnalistica a plecat de la ceea ce stiu oamenii de pe strada Christian Tell. Ca imobilul superb cu doua etaje si mansarda ar fi „al lui Adrian Nastase”. Variantele vecinilor difera: unii au spus ca proprietar ar fi sora lui Nastase, adica Dana Barb, altii ca, de fapt, ar fi „cumnata”, adica Rodica Odobescu, sora Danei Nastase. Indiciile ca la aceasta adresa locuia cineva din familia fostului premier erau numeroase: in ultimii ani au fost vazuti, mai ales noaptea, fie Dana Nastase, fie sora ei, Rodica Odobescu. „Numai noaptea. Nu veneau niciodata ziua. Pe cand era Nastase prim-ministru, politistii nu lasau pe nimeni sa parcheze in fata casei”, povesteste un vecin. Misteriosul proprietar a ales chiar sa desparta una dintre curtile interioare ale vilei de blocul vecin prin intermediul unui gard de sarma ghimpata.

Iar aterizeaza super-matusa!

Istoricul, bazat pe documente, al imobilului evaluat acum la 2,5 milioane de euro a lasat descoperita insa o veritabila surpriza: in timp ce Adrian Nastase tocmai devenea premier, in 2001, Tamara Cernasov, matusa-minune a Danei achizitiona vila din Christian Tell. Cernasov a cumparat-o de la familia Todan, care a recuperat imobilul in 1996. Ioan Todan, seful Departamentului sport din TVR, este cel care a detinut vila, impreuna cu surorile sale, Adriana Todan si Maria Dudas. „Am fost doar ca sa semnez. Nu sunt implicata. Eu eram bolnava la acea data”, a spus intr-un final Dudas, dupa ce initial refuzase sa vorbeasca. Varianta a fost confirmata de Ioan Todan, care a spus ca a fost impreuna cu surorile sale sa semneze contractul de vanzare-cumparare. El nu a vrut, insa, sa divulge suma cu care a vandut.

„A venit o familie”

Todan sustine ca habar n-a avut ca a vandut vila unui membru al familiei Nastase. „A venit o familie. M-a interesat s-o dau cat mai repede”. Spune doar ca „o firma a facut intermedierea”.
Casa a fost extrem de ravnita. „A fost vazuta de foarte multa lume, de toate coloraturile”, a adaugat Todan. Invocand tot felul de motive, el a refuzat sa dezvaluie orice element legat de pretul tranzactiilor.

Vanduta cu 1,1 milioane dolari

Asadar, in 2001, casa devenea proprietatea Tamarei Cernasov. Anul urmator, ea a fost vanduta, integral, lui Paul Opris, fost partener de afaceri al lui Marcel Avram (impresarul de pe vremuri al lui Michael Jackson) si actionar la Tele 7 ABC.
Primul proprietar, Todan, spune ca nu stie ca imobilul a ajuns la Opris, pe care il cunoaste destul de bine. Declaratiile sale confirma, indirect, ca matusa Tamara Cernasov a fost posesorul unic al vilei de langa sediul reprezentantei diplomatice a Frantei.
EVZ a aflat si pretul la care a cumparat Opris de la Cernasov: 1,1 milioane dolari. A renovat-o (investind 900.000 de euro) si a scos-o la vanzare. In 2004, Opris a cerut 2,5 milioane de euro, insa nu a reusit sa obtina acest pret de la niciunul dintre cei interesati. Conform documentelor existente la Oficiul National de Cadastru, Opris este in continuare proprietar unic al vilei. Ieri, Opris nu a raspuns apelurilor facute pe telefonul sau mobil de reporterii EVZ.
Casa are acum 26 de camere, dupa ce a fost transformata in interior. La nationalizare, in anii ,50, cuprindea sase apartamente mari.

Interes francez?

Surse din anturajul fostilor proprietari arata ca de imobil ar fi fost interesata si Ambasada Frantei la Bucuresti. Sediul acesteia se afla chiar vizavi de minipalatul care a trecut, la un moment dat, si prin averea matusii Tamara. Chestionati de EVZ, oficialii misiunii diplomatice au declarat insa ca „ambasada nu a avut intentia de a cumpara nici unul din imobilele aflate in vecinatatea sa”.
Conform lui Todan, inainte de a a recupera cladirea, ea a fost ceva vreme in patrimoniul RA-APPS. Regia o inchiriase Ambasadei Spaniei. Inainte de 1989, intr-unul dintre apartamente locuise un hocheist de la Dinamo, si-au amintit unii dintre vecini.

Adrian Nastase, fata cu inca un milion al matusii

EVZ: Buna ziua, domnule Nastase. In primul rand, vreau sa va spun ca de data aceasta nu va deranjez in legatura cu PSD.
Adrian Nastase: Nu-mi vine sa cred. In sfarsit s-a intamplat si minunea asta! Slava Domnului!

Da. Vreau sa discutam despre casa de pe strada Christian Tell, nr. 15.
Nu stiu la ce va referiti.

A fost cumparata in 2001 de Tamara Cernasov, matusa sotiei dumneavoastra, care a revandut-o ulterior. Acum stiti despre ce vorbesc?
Nu. Nu stiu nimic, poate sotia mea. Eu nu vreau sa comentez nimic in legatura cu asta.

Tamara Cernasov a cumparat-o?
Nu stiu. Intrebati-o pe sotia mea. Dar unde spuneati ca e casa?

Christian Tell, nr. 15. Aproape de Piata Romana, vizavi de Ambasada Frantei.
Nu, nu stiu.

Oamenii de acolo spun ca v-au vazut destul de des pe acolo.
Da, am mai fost pe acolo.

Si nu stiti despre ce casa vorbesc?
Nu, v-am spus, intrebati-o pe sotia mea sau pe avocatul meu. (Oana Dobre,  [email protected])

Avocatii lui Adrian Nastase confirma

Indrumati ieri de insusi Adrian Nastase sa se adreseze direct avocatilor sai pentru lamuriri in cazul imobilului din strada Christian Tell nr. 15, reporterii EVZ au primit, in schimb, raspunsuri partiale si needificatoare. Intrebarea pusa avocatului a vizat trei elemente: pretul, data tranzactiei  si numele noului proprietar.
Raspunsul dat de Bogdan Radulescu avocatul lui Nastase, a lamurit doar ultimul aspect. In rest, tacere. Raspunsul sec a fost:”Tamara Cernasov a vandut proprietatea sa din str. Christian Tell nr. 15 lui Paul Opris„.

"Unde? Nu stiu... Da, am mai fost pe acolo..."
Adrian Nastase,
presedintele Camerei Deputatilor

"Tamara Cernasov, matusa Danei Nastase, a vandut proprietatea sa din str. Christian Tell, nr. 15 lui Paul Opris."
Bogdan Radulescu,
avocatul familiei Nastase

Cronica unei averi anuntate

> In mai 2005, Dana Nastase mosteneste 2.500 de metri patrati de teren in Voluntari. Norocul s-a numit Tamara Cernasov, matusa in varsta de 97 de ani care cumparase pamantul in 1999 cu doar 156 de dolari. Astazi, suprafata valoreaza 250.000 USD.
> Bijuterii si tablouri din colectia proprie sunt vandute de Tamara Cernasov lui Alexandru Bittner, un „amator de arta” care se descotoroseste rapid de 400.000 de dolari pentru a-i plati batranei chilipirul.
> Trei apartamente au fost facute cadou familiei Nastase de aceeasi Tamara Cernasov. Vanzarea lor catre medicul Lucian Russu a completat conturile fostului premier cu 300.000 de dolari.
> 2,5 hectare de padure in Corbeanca au fost vandute de Dana Nastase contra sumei de 2,6 milioane USD. Investitia initiala fusese de numai 139.000 de dolari.
> O noutate absoluta o reprezinta suprafata de 25% detinuta de Tamara Cernasov intr-un imobil din Capitala. Cladirea a fost vanduta cu 1,1 milioane de euro, astfel ca matusa Danei Nastase a mai „punctat” cel putin 250.000 USD in urma tranzactiei.

Averea familiei Nastase, controlata de Curtea Suprema

Provenienta averii familiei Dana si Adrian Nastase va fi cercetata de comisia speciala constituita la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Si asta dupa ce procurorii Departamentului National Anticoruptie au trimis o solicitare in acest sens. „Am primit o sesizare din partea DNA, care a fost repartizata comisiei. Componenta comisiei si procedura vor fi identice cu cele aplicate in cazul verificarilor care l-au vizat pe Dan Ioan Popescu. Va fi aceeasi comisie pentru ca asa spune legea, membrii acesteia fiind numiti pe o durata de trei ani”, a declarat presedintele Curtii Supreme, Nicolae Popa.
Primul termen de judecata a fost stabilit pe 2 februarie. Conform legii, cei trei membri ai comisiei efectueaza o verificare prealabila, in urma careia se va stabili daca solicitarea de control a averii este sau nu intemeiata.
Daca magistratii constata ca exista probe care sa ateste ca averea nu poate fi justificata, dosarul este inaintat instantei spre solutionare. In caz contrar, dosarul se claseaza.


Marius Iosef - Evenimentul Zilei
 

25 ianuarie 2006