Padurile se fura ca-n codru cu legea drujbei in mina
Cotidianul - 30.08.2005
 

Peste 30.000 de hectare de padure au fost rase ilegal de pe fata pamintului pina la finele lui 2004. In Romania se fura lemne ca-n codru, gratie legislatiei permisive. Ministrul Flutur a anuntat ieri inasprirea pedepselor pentru hotii de lemne.

Sanctiunile prevazute de legislatia romaneasca pentru defrisarile ilegale sint foarte blinde. Toata legislatia noastra silvica se raporteaza la un Cod din 1910, la care s-au tot adus amendamente de-a lungul anilor. Nici o modificare nu a vizat insa inasprirea pedepselor aplicate hotilor de lemn. Ca sa fii pedepsit pentru ca ai furat din padure, trebuie ca paguba sa depaseasca de cinci ori valoarea medie de piata a metrului cub de lemn, adica 5 milioane de lei vechi in prezent. „A fost un jaf bine coordonat de autoritati in anii trecuti. Aceasta lege va fi schimbata in septembrie”, recunoaste Viorel Georgescu, directorul Asociatiei Proprietarilor de Padure din Romania.

Daca paguba depaseste, asadar, 5 milioane de lei sau daca fapta se savirseste de doua ori in interval de doi ani, hotul primeste amenda intre 10 si 30 de milioane. Situatia e si mai grava in cazul lemnului mai ieftin, de carpen si fag. Metrul cub de carpen ajuns la maturitate costa 543.226 de mii de lei. „Daca cineva fura noua metri cubi de carpen nu primeste amenda pentru ca nu depaseste suma de cinci milioane”, explica Marian Dragoi, conferentiar la Facultatea de Agricultura din Suceava. Poti fura, asadar, nepedepsit o data pe an, lemne care sa nu depaseasca 5 milioane de lei.

Impaduririle nu acopera defrisarile

Conform datelor Ministerului Agriculturii, pina la finele anului trecut au fost rase de pe fata pamintului, in mod ilegal, 30.341 de hectare de padure proprietate privata, ceea ce reprezinta aproximativ 0,48% din suprafata tarii. In schimb, pentru anul in curs, Regia Nationala a Padurilor a prevazut lucrari de regenerare pe o suprafata de 20.525 de hectare, din care 13.095 prin impaduriri. Fondurile alocate pentru lucrarile de regenerare se ridica la aproximativ 970 de miliarde de lei vechi.

Intrebat daca impaduririle programate pentru acest an vor acoperi „gaurile” inregistrate in fondul forestier, Vasile Lupu, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a declarat: „Sub nici o forma. Este un efort serios. Un hectar de padure costa in medie 100 de milioane de lei, iar costurile cresc pe masura ce ne apropiem de cimpie”.

Sanctiuni pentru hoti si padurari

Atit Lupu, cit si ministrul Gheorghe Flutur sustin la unison ca sistemul de amenzi va fi schimbat printr-un proiect aflat acum in lucru la minister. Cel mai probabil, actul normativ va intra in vigoare din luna octombrie si va inaspri actualele pedepse. In proiectul supus dezbaterii publice se prevad pedepse cu inchisoarea intre doua si sase luni si amenzi intre 10 si 30 de milioane de lei, chiar si pentru furturi de un metru cub de lemn. Ministrul Flutur a declarat ieri ca Legea contraventiilor silvice prevede sanctiuni si pentru cei care administreaza padurea. „Trebuie sa se stie ca aceasta lege se adreseaza celor certati cu disciplina de mediu, dar si greselile administrative sint sanctionate contraventional”, a spus Flutur. El a aratat ca in domeniul amenajarii padurilor a descoperit recent cazuri foarte grave cind virsta padurii a fost trecuta intentionat mai mare ca sa se poata taia mai mult. Flutur a precizat ca, pe linga sanctiuni contraventionale, in astfel de cazuri se va interzice celor vinovati sa practice meseria pe anumite perioade de timp.

Reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor sustin ca in padurile statului nu s-au produs defrisari de fond forestier. „Insa a fost sustrasa ilegal masa lemnoasa. Statistic, la proprietarii particulari s-au facut mult mai multe taieri ilegale decit la stat”, ne-a declarat Ioan Aldea, director in cadrul Directiei Fond Forestier din cadrul RNP.


Alina Stanciu, Antoaneta Etves - Cotidianul

30 August 2005