De mai bine de un an, asteptam ca INS sa publice indicele oficial al pietei imobiliare si astfel sa putem afla care sunt preturile reale de tranzactionare ale locuintelor din Romania.

Insa, ziarul financiar ne informeaza astazi ca cei de la statistica nu vor publica preturi, ci doar tendinte, iar baza de comparatie va fi inceputul anului 2009. Cu alte cuvinte, nu vom afla decat variatia pretului, nu si preturile, astfel ca utilitatea acestui indice pentru cei care vor sa vanda sau sa cumpere proprietati scade semnificativ.

Dintr-un anumit punct de vedere, inteleg motivul pentru care nu se publica preturi - daca un potential cumparator afla ca in Bucuresti pretul real de vanzare pe metru patrat este de (sa zicem) 800 euro, acest client nu va tine cont de faptul ca pretul calculat de INS reprezinta o medie nu un maxim, si va cauta sa cumpere orice proprietate la un pret de cel mult 800 de euro.

Un asemenea comportament este probabil considerat "periculos" de catre INS, BNR si UNNPR, astfel ca acum ni se livreaza un surogat de indice al carui utilitate va fi unul mai mult psihologic - nu cumperi atat timp cat preturile scad!

Problema este ca aceste institutii sunt cel putin in parte vinovate de cresterea absolut uluitoare a preturilor locuintelor in ultimii 10 ani prin faptul ca au perpetuat lipsa de transparenta pe piata, ceea ce a facut ca preturile sa se formeze in functie de zvonuri si manipulari, nu in functie de preturile reale de tranzactionare.

 


Sursa

7 June 2010