P3 Logistics Parks, unul dintre cei mai mari investitori specializați, dezvoltatori ași manageri de proprietăți pan-europene de logistică, a început anul 2016 cu aproape 220.000 de m2 de spații logistice în construcție, în patru țări din Europa, aproape dublul suprafeței dezvoltate în 2015, de 113.000 m2.

39781-ian_worboys_p3_ceo.jpgCele mai multe spații noi sunt pre-închiriate și sunt construcții de tip Build-to-Suit, incluzând un nou centru logistic pentru PSA Peugeot Citroen în P3 Niedersachsenpark, în nord-vestul Germaniei. În anumite cazuri, cum ar fi în Republica Cehă, compania dezvoltă spații de depozitare pentru a acoperi deficitele de pe piața de profil.

Această creștere în dezvoltarea de spații noi este o continuare a performanțelor obținute de P3 în 2015, cel mai aglomerat an al companiei de la înființarea sa, în 2001.

În 2015, compania a închiriat aproape 407.000 de m2 din cei peste 3 milioane de m2 aflați în portofoliul său european și a semnat acorduri de înnoire a contractelor de închiriere pentru mai mult de 405.000 de m2. În întregul portofoliu, s-a înregistrat o creștere puternică a gradului de închiriere, iar rata de ocupare a spațiilor P3 a urmat trendul ascendent din fiecare an, trecând de la 89% în 2013, la 91% în decembrie 2014, și 93% la finalul anului trecut. Compania a atins un grad de ocupare de 100%  în Germania, Italia, România și Slovacia.

În prezent, compania se află într-o poziție favorabilă creșterii, datorită istoricului de generare a unui cash flow puternic, și randamentului excelent al capitalului. P3 se află în căutarea unor locații pentru noi parcuri logistice, dar și a unor portofolii poziționate strategic în întreaga Europă. În concordanță cu această strategie, în ianuarie, P3 a achiziționat un teren de 107.000 de m2 în Bavaria de Jos, în Germania, unde va construi 55.000 de m2 de spații logistice, sub numele de P3 Gottfrieding.

Compania a înregistrat o expansiune rapidă la începutul anului 2015, prin achiziția unui portofoliu de 467.000 de m2 în Polonia și România. Adăugând la acestea achizițiile anterioare, P3 aproape și-a dublat activele în 18 luni. Ca rezultat, P3 și-a mărit portofoliul de clienți de la 98 la peste 300 în nouă țări și și-a extins echipa internă de la 48 la 110 angajați.

„Suntem mândri de performanțele P3 din 2015 și ne dorim să continuăm în același ritm în care am demarat acest an”, declară Ian Worboys, CEO P3. „Am început anul cu agenda de construcții plină – 11 clădiri în dezvoltare în patru țări diferite, terenuri cu aprobări pentru dezvoltarea a peste 1,3 milioane de m2 de spații logistice și numeroase proiecte de tip Built-To-Suit în plan. În viziunea noastră, toate acestea ne oferă o poziție bună în raport cu creșterea cererii din partea clienților și ne vor asigura o dezvoltare durabilă.”

„În 2015, echipa noastră și-a demonstrat abilitatea de a integra cu succes atât colegi noi, cât și proprietăți noi în portofoliul companiei”, continuă acesta. Portofoliile din Polonia și România, pe care le-am achiziționat la începutul anului 2015, sunt un exemplu bun. În mai puțin de 12 luni, am reușit să asimilăm proprietățile, să asigurăm un număr semnificativ de reînnoiri ale contractelor de închiriere, să creștem substanțial gradul de ocupare până la 97% și să semnăm un parteneriat cu Carrefour pentru un hub logistic de 81.000 m2 în parcul P3 Bucharest.”

Pe lângă creștere și expansiunea pe întreg continentul, P3 se concentrează pe extinderea funcționalităților și capacităților spațiilor sale logistice. „Companiile utilizează din ce în ce mai mult spațiile de depozitare pentru a îmbina logistica comercială, showroom-ul și locațiile de vânzare sub un singur acoperiș”, declară Worboys. „Acest lucru generează cereri diferite pentru clădirile și parcurile pe care noi le livrăm. Ca parte a promisiunii noastre de a construi parteneriate puternice cu clienții noștri și de a înțelege cu adevărat afacerile lor, lucrăm îndeaproape cu ei pentru a le furniza flexibilitatea și versatilitatea de care au nevoie pentru a se dezvolta”.

P3 este, de asemenea, un pionier în introducerea tehnologiilor inovatoare în construcția de noi clădiri, menite să reducă impactul asupra mediului și să le asigure clienților reduceri semnificative ale costurilor operaționale. În iulie 2015, P3 a dezvoltat un prototip de depozit de ultimă generație, de 46.230 de m2, pentru ID Logistics în parcul P3 Mszczonów, care asigură o reducere semnificativă a consumului de energie, în special în iluminat și în consumul de apă.

De asemenea, P3 a obținut calificativul BREEAM „Very Good” pentru un nou depozit Build-to-Suit cu o suprafață de 40.000 de m2, construit pentru VF Corporation în parcul logistic P3 Prague D8, și dezvoltă un depozit de 20.000 de m2 în P3  Niedersachsenpark pentru PSA Peugeot Citroen, care include, printre altele, șarpante structurale din lemn, placare eficientă energetic, iluminat inteligent, încălzirea apei prin panouri solare și puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

***

P3 este investitor, dezvoltator și manager de proprietăți logistice europene. Având activități în toată Europa, portofoliul P3 cuprinde 146 de depozite, care totalizează peste 3 milioane de m² de spații în nouă țări și un portofoliu de terenuri cu avize de urbanism care permit dezvoltarea de noi spații, de peste 1,3 milioane de m².

Misiunea P3 este să ofere chiriașilor o experiență de primă clasă în locații logistice cheie. P3 dezvoltă proiecte durabile și ecologice la cele mai înalte standarde internaționale.

În România, P3 deține cel mai mare parc logistic din țară, P3 Bucharest, achiziționat de la CA Immobilien Anlagen AG la începutul anului 2015. În această primăvară, compania va avea circa 90.000 de m2 în construcție în P3 Bucharest. Odată finalizate, cele trei clădiri noi vor mări portofoliul total de spații al P3 în România la circa 305.000 de m2.

PointPark Properties a adoptat noul brand corporate “P3” și va folosi numele comercial P3 Logistic Parks pentru a reflecta mai bine activitatea companiei. Pentru mai multe informații despre P3 puteți accesa noul website .

P3 este deținută de TPG Real Estate și Ivanhoé Cambridge.

24 March 2016