Ministerul Culturii a devenit unul dintre cei mai activi investitori pe piata constructiilor, dupa ce a atribuit sau are in proces de atribuire licitatii de peste 150 mil. euro pentru reabilitarea unor cladiri de interes cultural, precum Biblioteca Nationala sau Teatrul National Bucuresti, proiecte finantate cu bani de la sursa:zf.roBanca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Ministerul a cheltuit deja 100 de milioane de euro dintr-un imprumut contractat in 2006 de la BDCE, care expira in 2009, dar a fost prelungit pana in 2011, iar valoarea finantarii a crescut de la 116 milioane de euro la 300 de milioane de euro.

In conditiile in care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Transporturilor intarzie inceperea unor licitatii pentru proiecte majore de investitii, constructorii trebuie sa se multumeasca cu proiecte mai mici, asa cum sunt cele de reabilitari de cladiri de patrimoniu.De altfel, licitatiile organizate de Ministerul Culturii au atras interesul unora dintre cele mai mari companii de constructii. Proiectele vor crea sute de locuri de munca si vor genera cerere de produse de la furnizorii de materiale pentru finisaje.

"Imprumutul de 116 milioane de euro pe care l-am contractat in 2006 avea termen de finalizare la sfarsitul anului trecut, insa a fost prelungit pana la sfarsitul anului trecut, pentru ca alocatiile bugetare pentru cofinantarea proiectelor a fost redusa. Avem un grad de absorbtie ridicat la acest credit, avand in vedere ca pana in prezent au fost cheltuiti 100 de milioane de euro", afirma Bogdan Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

In martie 2006 a fost semnat de catre Guvern si Presedintele Romaniei Memorandumul de imputernicire a Ministerului Finantelor pentru identificarea si atragerea de resurse financiare, pentru finantarea programului de restaurare a 23 de monumente istorice si institutii publice de cultura.




Sursa

9 March 2010