"Cine nu are bani să-şi renoveze faţada nu este obligat să stea într-o casă pe care nu şi-o permite. Poate să o vândă. Este adevărat că este o perioadă nepotrivită, în care oamenii nu prea mai au bani, dar proiectul de ordonanţă va produce efecte anul viitor".

Sunt cuvintele secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Ioan Andreica.

Conform proiectului de ordonanţă, proprietarii vor putea fi obligaţi să renoveze, printr-o simplă cerere formulată de primărie.

Reabilitarea structurală constă în reparaţii la zidării, tencuieli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorilor, refacerea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei etc.

În cazul în care proprietarul nu execută astfel de lucrări din proprie iniţiativă, atunci va fi obligat de primării să le facă, în maximum şase luni de la data notificării. Dacă proprietarul nu se apucă de treabă, atunci lucrările vor fi executate de primării, urmând ca banii să fie recuperaţi de la proprietar până la recepţia finală a lucrării.

În cazul în care proprietarul nu plăteşte, va fi acţionat în instanţă pentru recuperarea datoriilor şi se poate merge până la executarea silită.

Amenzile aplicate proprietarilor pentru nerespectarea obligaţiei de a-şi renova faţadele sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei. În cazul în care bucăţi din faţadă sau acoperiş produc vătămări trecătorilor, atunci pedeapsa poate fi chiar cu închisoarea.

Potrivit unui proiect de ordonanţă, iniţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi obţinut de Mediafax "Reabilitarea structural - arhitecturală exterioară a construcţiei" se va face din propria iniţiativă a proprietarului, pesoană fizică sau juridică, sau la simpla cerere a autorităţilor locale.

Reabilitarea structurală constă în reparaţii la zidării, tencuieli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorilor, refacerea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei etc. În cazul în care proprietarul nu execută astfel de lucrări din proprie inţiativă atunci va fi obligat de primării să le facă, în maximum şase luni de la data notificării.

Sursa

30 July 2010