Un număr de 81 de şantiere, dintr-un total de 281 identificate în Bucureşti în perioada martie-mai 2010, sunt fără activitate, se arată într-o analiză realizată la cererea Capital de Infobau, companie care monitorizează şantierele din România.

De subliniat faptul că 119 şantiere au fost deschise în acest an şi sunt într-un stadiu incipient.

Obiectivele vizate de studiul Infobau au fost şantierele civile şi industriale, începând cu stadiul de „pregătire şantier" până cel mult „la roşu". Îngrijorător este faptul că o bună parte dintre şantierele abandonate, respectiv 36, reprzintă lucrări mari şi foarte mari, având ca destinaţie ansambluri de locuinţe. Nu lipsesc din această categorie nici „viitoarele" imobile de birouri.

Din 191 de şantiere dedicate imobilelor de locuinţe, se lucrează pe 131, dintre care 81 sunt lucrări începute în acest an. La categoria imobile de birouri au fost identificate zece şantiere oprite. La unele dintre ele, lucrările sunt sistate de mai bine de un an. O parte din jucătorii imobiliari consideră că majoritatea acestor şantiere nu mai are nicio şansă de finalizare, chiar şi în cazul obţinerii unei refinanţări. Cealaltă parte este de părere că în următorii trei ani acestea îşi vor găsi un proprietar care să le valorifice, chiar dacă acesta va fi nevoit să le schimbe destinaţia iniţială. Astfel, în următorii ani, este posibil să asistăm la proiecte programate ca locuinţe de lux transformate în imobile de bioruri sau centre comerciale transformate în spaţii industriale.
Situaţia din Bucureşti poate fi replicată la nivel naţional. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat recent că în România sunt şantiere deschise pentru proiecte în valoare de circa 40 de miliarde de euro, cel mai vechi datând din anul 1974. Problema este că multe dintre ele sunt inutile şi dificil de finanţat.

„Rata de depreciere a acestor proiecte este atât de mare încât proprietarii nu-şi mai pot acoperi nici finanţarea băncii. Lipsa de experienţă a dezvoltatorilor nu le permite să ia decizii acum. Nu există o gândire în sensul valorificării acestor proiecte. În cele mai multe cazuri, nicio refinanţare nu ar rezolva problema, pentru că datoriile cauzate de proasta organizare a şantierelor sunt foarte mari", a declarat Daniel Tudor, head of real estate division din cadrul Volksbank, banca cu cea mai mare expunere pe zona imobiliară.

Potrivit acestuia, în următorii doi-trei ani, o să asistăm la tot mai multe şantiere blocate, până ce băncile îşi vor asuma nişte pierderi. Tudor consideră că un potenţial investitor interesat de achiziţia unor şantiere ar fi nevoit să le adapteze la noile cerinţe din piaţă, astfel că un proiect care viza dezvoltarea unui mall ar putea fi regândit ca spaţiu de afaceri sau industrial.

Fantomele Bucureştiului

De departe, cel mai mare şantier blocat este cel al Casei Radio, situat în zona Eroilor din Capitală. Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului denumit Dâmboviţa Center, a oprit lucrările din lipsa finanţării şi din cauza unor contestaţii formulate de Primăria Sectorului 1 cu privire la Planul Urbanistic Zonal (PUZ). În urma unei evaluări realizate de King Sturge la începutul acestui an s-a constatat o scădere cu 25% a valorii complexului după finalizare. Dacă la sfârşitul lui 2008, valoarea după finalizarea proiectului a fost plasată în jurul a 927 mil. euro, acum aceasta a scăzut la 693,1 mil. euro. În prezent, valoarea terenului şi a construcţiilor aferente este estimată la 181 mil. euro.

Casa Radio, una dintre cele mai mari clădiri din România, va fi demolată în proporţie de 70%, pe amplasamentul acesteia urmând să fie dezvoltat un proiect imobiliar, cu o suprafaţă construită de 600.000 de metri pătraţi, de către Plaza Centers în parteneriat cu statul român. Prima etapă a proiectului Dâmboviţa Center ar trebui finalizată în 2013, iar proiectul va include o zonă comercială, spaţii de birouri, camere de hotel clasificate la cinci stele, un cazinou, hipermarket şi o sală de conferinţe.

 



Sursa

9 June 2010