Caderea pietei imobiliare în toata Europa, dar în special în tari precum Spania sau Irlanda, a dus la situatia în care orase care erau concepute pentru a fi un "paradis urban" pentru tineri, sa devina cea mai consistenta dovada a caderii financiare.

24583-oras_fantoma_27529700.jpgAceste "orase fantoma" ale zilelor noastre au devenit un peisaj deja cunoscut in Spania si Irlanda – pline de cladiri abandonate, gata de descompunere.

Caderea pietei imobiliare in Spania a lasat aproximativ 1,5 milioane de case nevandiute – asta fara a lua in calcul cladirile a caror constructie s-a oprit pur si simplu. In Irlanda sunt peste 33.000 de case nelocuite. Dar in timp ce pretul proprietatii continua sa scada si somajul continua sa creasca, ar putea dura cativa ani pentru ca "orasele fantoma" sa dea un semn de viata. Iata care sunt orasele fantoma din Europa zilelor noastre:

Sandyford, Irlanda

Orasul se afla chiar langa Dublin, iar constructie nu este nici macar terminata. Peste 600 de proprietati au tamas nefinisate in locul care acum cativa ani era considera printre cele mai scumpe din Europa. Cladirile existente acum acolo ar putea fii folosite pentru a atrage companiile in zona si a le da locuinte pentru angajati. Acestea ar putea fi folosite si de universitat sau ca centre de recuperare pentru bolnavi. Dar majoritatea ar putea fi in curand demolate.

Sesena, Spania

Sesena este un complex de locuinte de langa Madrid, plin de case si apartamente goale. Din cele 13.000 de locuinte care trebuiau construite pentu ndezvoltarea Sesenei, doar 5.100 au fost terminate, dintre care majoritatea nu sunt locuite. Chiar si aceia care si-au cumparat apartamente in Sesena la inceputul proiectului imobiliar incearca acum sa le vanda, la un pret mult mai mic.

Regiunea Galway, Irlanda

Exista 483 de case goale in Regiunea Galway. Peste un sfert din ele sunt abandonate, nefinisate si marcate ca fiind periculoase pentru investitori si rezidenti. Mai mult decat atat, materialele folosite in constructii nu sunt de cea mai buna calitate si muncitorii au lasat in urma lor gropi, puturi si ziduri neterminate care ar putea pune in pericol viata potentialilor rezidenti.

Yebes, Spania

Aproape de capitala Spaniei se afla oraselul Yebes, cu 9.000 de apartamente si case care erau construite in peisajul rural, langa trenurile de mare viteza, pentru cei care doreau sa scape de aglomeratia Madridului. Cu toate astea, doar 1.500 de proprietati au fost finisate inaitne ca dezvoltatorii sa intre in faliment.

La ora actuala, doar 3.00 de oameni locuiesc acolo, desi proiectul era facut pentru 30.000. Mai mult decat atat, guvernul a mai aprobat nici constructia garii care sas ii duca pe acestia cu trenul din orasel catre Madrid.

Regiunea Leitrim, Irlanda

Casele neterminate stau goale pe un teren imobiliar din Keshcarrigan, Regiunea Leitrim. Aproape toate proiectele imobiliare din aceasta regiune au fost abandonate si este cel mai gol loc din Irlanda. Comuna Lakeside are doar 200 de rezidenti si alte 50 de case "de vis" abandonate.

Regiunea Longford, Irlanda

Nicaieri nu e mai vizibil dezastrul de pe piata imobiliarelor ca si in acest oras de 10.000 de locuitori de langa Dublin. In jur de 19 proprietati si peste 1.000 de locuinte din Regiunea Longford sunt complet goale.

 

3 May 2012