Sectorul 2, Cluj-Napoca și Suceava, pe lista celor „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”

Trei unități administrativ-teritoriale (UAT) din România au fost selectate de Comisia Europeană în cadrul competiției „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Este vorba despre sectorul 2 al Capitalei, Cluj-Napoca și Suceava.

Comisia Europeană a anunțat, la finalul lunii aprilie, lista celor 100 de localități selectate În competiție s-au înscris aproape 377 de UAT-uri din țările membre UE.

Astfel, pe lângă cele trei UAT-uri din România, lista include mari capitale și orașe europene precum: Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Bruxelles, Munich, Dortmund, Lyon, Marseille, Milan, Porto, Atena sau Amsterdam. Țările care au cele mai multe orașe pe listă sunt Franța (10 localități), Italia (9 localități) și Germania (9 localități).

Cele 100 de orașe provin atât din cele 27 de state membre UE, cât și din țări asociate sau cu potențial de a fi asociate în Orizont Europa, programul de cercetare și inovare al UE (2021-2027).

Sectorul 2 va concepe și implementa un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele Capitalei

Sectorul 2 din București va deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2030

Astfel, această zonă a Capitalei va beneficia de oportunități de finanțare și va colabora îndeaproape cu UE. Totodată, va primi consiliere și asistență personalizată din partea unei platforme dedicate misiunii și gestionată de NetZeroCities.
 
Mai mult decât atât: sectorul 2 se va alătura acțiunilor de inovare și proiectelor - pilot. În plus, va concepe și implementa un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele (energie, clădiri, gestionarea deșeurilor și transporturile), precum și planurile de investiții pentru implementarea acestora.

Aici vom implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat

a transmis Primăria sectorului 2.

Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară

Și autoritățile locale din Cluj-Napoca au primit cu bucurie vestea selectării municipiului în acest proiect cu un obiectiv clar și ambițios.

Clujul se angajează astfel să ia măsuri concrete și ambițioase pentru a reduce impactul orașului asupra climei și de a crește calitatea vieții cetățenilor.Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să reducem amprenta de carbon din oraș cu 15%. În fiecare dintre cartierele orașului sunt prevăzute îmbunătățiri ale spațiilor publice, investiții privind salubritatea și colectarea selectivă ș.a.m.d. Infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă sau coridoare verzi-albastre reprezintă, de asemenea, priorități pentru municipalitate, viziunea pe termen lung pentru Cluj-Napoca fiind de oraș Verde.Digital.Rezilient

arată Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Ce urmează

Comisia va invita cele 100 de orașe selectate să dezvolte Contracte Climate City, care vor include un plan general pentru neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transportul, împreună cu planuri de investiții aferente.

Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat. Angajamentele clare și vizibile asumate de orașe în Contractele Climate City le vor permite să se angajeze cu UE, autoritățile naționale și regionale – și, cel mai important, cu proprii cetățeni pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios.

În prezent, zonele urbane găzduiesc 75% dintre cetățenii UE. La nivel global, zonele urbane consumă peste 65% din energia lumii, reprezentând peste 70% din emisiile de CO2. Prin urmare, este important ca orașele să acționeze ca ecosisteme de experimentare și inovare pentru a-i ajuta pe toți ceilalți în tranziția lor să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050

arată un comunicat al Comisiei Europene.

Misiunea Cities este finanțată prin programul Orizont Europa, care acoperă perioada 2022-2023, pentru a începe drumurile inovației către neutralitatea climatică până în 2030. Suma alocată este de 360 de milioane de euro.

Beneficiile pentru orașe includ consiliere personalizată și asistență de la o platformă de misiune dedicată condusă de NetZeroCities, oportunități de finanțare suplimentară și posibilitatea de a se alătura acțiunilor mari de inovare și proiecte-pilot.

Misiunea oferă, de asemenea, oportunități de creare de rețele, schimb de bune practici între orașe și sprijin pentru implicarea cetățenilor în misiune.

4 May 2022