Oras in miniatura de un miliard de euro


News Cafe - 06.06.2006
 

La marginea Ploiestiului va fi construit al doilea cartier rezidential ca marime din tara, dupa cel de la Baneasa. Acesta se va intinde pe aproape 103 hectare si va avea 2.400 de case, parcuri, mai multe unitati de invatamant, un mall si cateva sucursale bancare.

Autoritatile sunt optimiste

Dupa tentativa nereusita de a transforma fostele sere de la marginea Ploiestiului intr-un parc industrial, Consiliul Judetean Prahova vrea sa dea lovitura pe piata imobiliara cu un proiect evaluat la aproape un miliard de euro. Este vorba de constructia unui cartier rezidential, in care vor locui si munci peste 10.000 de oameni, cam cat numara un orasel de provincie.

Primii pasi au fost deja facuti, planul urbanistic zonal fiind supus dezbaterii publice. „Este un plan ambitios, pe care vrem sa-l punem in aplicare cat mai curand posibil. Pentru ca necesita un efort investitional urias, vom prezenta proiectul cartierului in cadrul targurilor internationale imobiliare”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Prahova, Radu Ionescu.

Pe hartie, cartierul arata bine: 2.400 de vile, un  mall, o scoala, o gradinita, locuri de parcare, sucursale de banci, terenuri de sport, un lac si doua parcuri.

Comuna cu cartier de oras

In cazul in care nu se va gasi niciun investitor strain interesat sa realizeze acest proiect, cartierul va fi parcelat si vandut pe piata imobiliara autohtona. Autoritatile judetene spera sa obtina fondurile necesare asigurarii infrastructurii din vanzarea terenurilor pe care vor fi construite vilele, pretul actual al unui metru patrat de teren in zona fiind de 10 euro.

Primarul comunei Barcanesti, pe raza careia va figura cartierul de un miliard de euro, spera ca prin aceasta investitie sa ridice localitatea la rang de oras. „Asteptam cu nerabdare sa inceapa constructia caselor pentru ca acest cartier va atrage multi investitori. Nu pot sa nu ma gandesc si la impozitele si taxele locale care vor intra la bugetul comunei, care acum nu ne permite sa facem lucrari importante de infrastructura”, sustine edilul Gheorghe Dima.

Parerile localnicilor fata de acest proiect sunt impartite. Daca unii se bucura, sperand ca astfel pretul terenurilor in zona va creste, altii se tem ca odata cu ridicarea cartierului rezidential se vor majora si darile la bugetul local.

Cutremur pe piata imobiliara

Daca acest proiect va fi pus in practica, piata imobiliara ploiesteana va suferi un soc puternic. „Ideea unui cartier rezidential care sa creeze aproape 2.500 de locuinte reprezinta o oportunitate uriasa, insa putem vorbi despre un succes sau, din contra, despre un insucces, abia dupa ce se vor cunoaste preturile de vanzare a caselor. In functie de oferta vom sti daca acel cartier va fi sau nu populat intr-un timp relativ scurt”, spune Laurentiu Dragulin, directorul unei agentii imobiliare din Ploiesti.

Acesta sustine ca amplasarea cartierului intr-o zona rurala, chiar daca la o distanta de numai cativa kilometri de oras, ar putea constitui un dezavantaj. „Ploiestenii vor sa stea la oras. Aceasta este tendinta. Sa ai domiciliul intr-un sat nu da tocmai bine in buletin”, spune analistul imobiliar.

Acesta crede ca cei care vor prefera sa-si vanda apartamentul pentru a cumpara o casa intr-un cartier rezidential vor fi tinerii cu venituri semnificative, si mai putin persoanele in varsta, mult mai reticente la astfel de schimbari. 

PRETURI

60.000 de euro pentru un apartament in centrul Ploiestiului

Daca pretul unei locuinte predate la cheie va porni de la 80.000 de euro, suma la care se vinde acum pe piata o casa de 100 mp cu finisaje medii, atunci se vor gasi proprietari de apartamente dispusi sa se mute pe „pamant”.

Asta, deoarece un apartament cu trei camere in centrul Ploiestiului, cu imbunatatiri, a ajuns sa se vanda si cu 60.000 de euro.

La polul opus se situeaza garsonierele si apartamentele de la periferie, confort II, al caror pret nu depaseste 10.000, respectiv 25.000 de euro. Agentii imobiliari sustin ca ieftinirea creditelor ipotecare i-ar putea convinge pe multi sa prefere o casa intr-un cartier rezidential unui apartament construit in „epoca” Ceausescu.Marius Nica
Evenimentul Zilei
 

6 June 2006