În prezent sunt pe rol 200 de procese cu proprietari care nu doresc să semneze pentru consolidarea blocurilor, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la un post de televiziune.

17016-85-9940-11_bulina_vlad_02_f7d1055042.jpgEl s-a referit, în principal, la proprietarii de locuinţe în blocurile marcate cu bulină roşie, adică având risc seismic de grad I.

Edilul-şef a pledat pentru „un minim de efort" care ar putea fi făcut împreună cu Guvernul, care „deocamdată tace", pentru ocuparea miilor de apartamente goale care există în Bucureşti până la consolidarea clădirilor care au o vechime de 50-60 de ani.

Deocamdată, a precizat Sorin Oprescu, Primăria are la dispoziţie, de trei ani, două scări de bloc „nou-nouţe" şi patru săli de sport, considerate a fi de primă necesitate.

În ceea ce priveşte coordonarea PMB cu primăriile de sector, Sorin Oprescu a denunţat, în contextul necesităţii consolidării unor clădiri, „amestecul nenorocit al politicului, care este deasupra actului administrativ". Totodată, el a criticat faptul că sunt mutaţi bani din bugetul PMB de la capitole importante „către zone de aşteptare".

Potrivit primarului general, este necesară şi o „cultură" a modului în care cetăţenii trebuie să se comporte la catastrofe, aşa cum este în Japonia.

Întrebat asupra declaraţiei făcute conform căreia în Bucureşti ar exista 500.000 de morţi la un cutremur de proporţii, Sorin Oprescu a reafirmat că el a citat de fapt un raport al unor experţi americani, document care, de altfel, s-a aflat şi pe masa Guvernului Tăriceanu şi care „a intrat la capitolul hotărâri secrete. Nici până acum nu s-a luat vreo măsură", a adăugat el.


Sursa

14 March 2011