Sorin Oprescu a semnat astăzi contractul de execuţie a lucrărilor pentur obiectivul de investiţii „Modernizare infrastructura rutieră Piaţa Sudului”. Proiectul are o valoare totală ce depăşeşte 28,2 milioane euro, în timp ce asistenţa financiară nerambursabilă este de 21,4 milioane euro. Edilul-şef a subliniat că realizarea Pasajului de la Piaţa Sudului va reduce timpul de traversare a intersecţiei cu 74%.

33997-semnare_contract.jpg„Iată că am ajuns în faza de a semna contractul de execuţie pentru cel mai mare proiect de infrastructură cu fonduri europene, din Bucureşti. Îi mulţumesc domnului ministru Teodorovici pentru demersurile pe care le-a întreprins în scopul facilităţii accesului Capitalei, la fondurile europene. Vă reamintesc că 23% din PIB-ul României este produs la Bucureşti. În urmă cu an şi jumătate, în discuţiile purtate cu comisarul european Johannes Hahn, toţi primarii capitalelor europene au ridicat aceleaşi probleme, faptul că oraşele mari nu au primit bani, deşi au depus proiecte pentru absorbţia fondurilor europene, pentru simplul motiv că aceste capitale au fost trecute la categoria oraşe dezvoltate. Însă pentru a ne putea moderniza continuu, şi noi, oraşele considerate dezvoltate, avem nevoie de sprijin pentru a ne perfecţiona, fie infrastructura rutieră, fie infrastructura şcolară şi culturală”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

Potrivit edilului-şef, prin realizarea Pasajului de la Piaţa Sudului, timpul de traversare a intersecţiei se va reduce cu 74%. De asemenea, după finalizarea acestuia, se va închide şi inelul principal de circulaţie.

Lucrarea presupune:

  • Realizarea unui pasaj subteran pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile,
  • Realizarea a patru pasaje pietonale în intersecţie, pe direcţia Str. Niţu Vasile – Calea Văcăreşti, de o parte şi de alta a pasajului rutier şi către staţiile de tramvai
  • Realizarea unei legături pietonale printr-un pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe şoseaua Olteniţei

De asemenea, se vor realiza lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia Calea Văcăreşti – Sos. Olteniţei – Str. Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie. Totodată, se vor moderniza utilităţile aferente obiectivului de investiţii (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare, iluminat) şi se va reface linia de tramvai existentă atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe şoseaua Olteniţei. De asemenea, se vor efectua lucrări de modernizare a liniilor de troleibuz aflate în zonă.

„Este vorba de un pasaj denivelat subteran, cu două benzi de circulaţie pe ficare sens, acesta traversând galeria de metrou unde se află şi staţiile de metrou de pe şoseaua Olteniţei. În paralel, vor exista şi cele 4 pasaje pietonale ce vor asigura pe de o parte un trafic fluent la suprafaţă, întrucât circulaţia vehiculelor nu va mai fi influenţată de trecerile de pietoni şi, în acelaşi timp, un punct multimodal în care mijloacele de transport în comun vor avea staţii, iar toate aceste staţii vor fi legate între ele de aceste pasaje pietonale”, a explicat Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei Infrastructură şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Capitalei.

Potrivit reprezentanţilor PMB, durata totală a contractului de finanţare a proiectului este de 26 luni, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 127 milioane lei (peste 28 milioane euro), iar asistenţa financiară nerambursabilă depăşeşte 96,4 milioane lei (circa 21,4 milioane euro). 

CITEȘTE ȘI: Bucureştiul pare neîncăpător? Primăria anunţă că greul abia urmează. Până în 2017, toate străzile ar putea fi blocate

 

8 mai 2014