Piaţa birourilor din Capitală rămâne unul dintre cele mai dinamice segmente imobiliare. Momentul este perfect atât pentru constructori cât şi pentru cei care vor să închirieze spaţii. Cererea este uriaşă, iar oferta rămâne mică, ceea ce oferă un avantaj clienţilor care ştiu să îşi negocieze chiriile precum şi constructorilor care pot să ridice clădiri office repede şi bine.

25968-birouri.jpgRezultatele pe care le-a avut piaţa birourilor în prima jumătate a acestui an sunt încurajatoare. Cererea prezentă pe piaţă reprezintă jumătate din întregul volum al anului trecut, când piaţa a înregistrat cel mai bun rezultat de la declanşarea crizei.

Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti în S1 2012 a fost de 103.000 mp, însumând 50% din totalul cererii înregistrate în 2011. Livrările de spaţii noi de birouri au rămas limitate şi au totalizat aproximativ 25.000 mp, iar până la sfârşitul anului se anticipează că vor fi livraţi 75.000 mp", anunţă raportul CBRE România despre activitatea pieţei de birouri din Bucureşti în S1 2012. 

Treptat, clădirile de birouri care au stat goale ani întregi au început să îşi găsească clienţi

O dovadă a creşterii susţinute o aduce şi faptul că al doilea trimestru al anului a marcat o creştere importantă faţă de primul trimestru: peste 30%. Treptat, clădirile de birouri care au stat goale ani în şir, în unele cazuri, au început să îşi găsească clienţi.

 „Cu un nivel limitat de livrări de birouri şi cu o cerere ridicată, rata de neocupare a continuat să descrească. Chiriaşii devin tot mai activi în ceea ce priveşte evaluarea situaţiei lor imobiliare, situaţie care a devenit o componentă importantă în planurile de business pe termen lung. O rată de neocupare sub 10% oferă baza unei negocieri echilibrate", a declarat Cătălina Jigman, Head of Office Department, CBRE România. 

Stocul spaţiilor moderne din Bucureşti la sfârşitul primului semestru însumează aproximativ 2,14 milioane mp. Până la sfârşitul anului, se aşteaptă să fie livraţi 75.000 mp în proiecte de birouri, precum AFI Business Park - faza I, Aviatorilor Business Plaza sau ART Business Center 6. Pentru anul viitor, se preconizează o creştere a ritmului de livrare cu 10%.

 

9 August 2012