Investitorii in case si terenuri sunt amenintati de traseul autostrazii Bucuresti - Brasov

Valea Prahovei este o regiune mereu la moda privind construirea de case de vacanta si pensiuni. Dar din cauza aglomeratiei, unele zone sunt deja protejate, iar asupra altora planeaza un mare semn de intrebare, legat de viitoarea autostrada spre Bucuresti. Muntii cei mai apropiati de Bucuresti atrag cei mai multi turisti cu bani din Romania. Situata la aproximativ o suta de kilometri de Capitala, cu posibilitatea ca peste cativa ani sa fie parcursa de autostrada, regiunea Valea Prahovei creste anualin atractivitate.

Pentru weekenduri de vara sau la schi iarna, Valea Prahovei ramane cea mai apropiata zona turistica de lux. Atentie insa la ofertele de pe piata, pentru ca la pomul laudat nu se merge cu sacul, ci cu precautie. Unele imobile vor creste spectaculos in valoare, dar altele vor scadea abrupt. Statiunile Predeal si Sinaia sunt pe departe cele mai cautate de investitori, iar cele mai bune zone sunt Cioplea - in Predeal si Furnica (unde se afla si Castelul Peles) in Sinaia.

De cealalta parte, se contureaza si zone unde specialistii imobiliari locali cred ca s-ar putea ivi probleme in urmatorii ani. De exemplu, zona Paraul Rece a fost deja inchisa, nemaifiind eliberate autorizatii de construire pentru terenuri mai mici de 1.000 mp. Aceasta masura a fost luata de administratia locala pentru a proteja zona, astfel incat sa nu devina o "Zamora 2", unde curtile vilelor noi sunt de doar 250-300 mp. In plus, din cauza numarului mare de utilizatori racordati in ultima perioada nici reteaua de gaze nu mai face fata.

Alte zone, din mai multe statiuni, peste care planeaza incertitudinea privind potentialul de dezvoltare sunt Cumpatul, Piatra Arsa si statiunea Busteni, pe langa care va trece autostrada. Aici piata imobiliara ar putea scadea vertiginos ca preturi si grad de interes. Va fi greu de vandut la un moment dat o casa de vacanta prin fata careia vor "vajai" zilnic mii de masini, de la autoturisme, pana la TIR-uri de marfa, cu mult zgomot si noxe de esapament.

Intorcandu-ne la recomandari, la zonele cele mai bune, Mihaela Matrescu, de la agentia locala Intermont, afirma ca terenurile in zonele bune - precum Cioplea din Predeal sau Furnica din Sinaia - sunt din ce in ce mai putine, iar preturile cresc de la o luna la alta. De exemplu, in zona Cioplea din Predeal se mai gaseau terenuri la inceputul anului si la 50-90 euro/mp, iar astazi toate trec de 100 euro/mp. La un calcul simplu, pentru un lot de teren pentru a construi o vila trebuie sa scoti din buzunar minimum 50.000 euro, pentru o suprafata de 500 mp.

Bataia se da insa pe terenurile mai mari, de circa 1.000 mp. In aceasta zona investitorii au construit vile cu apartamente de lux, pe care le-au scos la vanzare, sau chiar vile insiruite (perete in perete, cu intrari separate), cu finisaje de lux. Astazi se vand vile insiruite, fiecare cu demisol, parter, etaj si mansarda, cu terasa si balcon, cu suprafete totale de 300 mp, la preturi de 600 euro/mp (180.000 euro o vila la cheie). Constructiile sunt din caramida tip Porotherm si finisajele de lux.

Acesta este un exemplu pentru case tip. Vilele de vanzare din zona Cioplea au preturi de circa 250.000-260.000 euro si suprafete mari, de peste 400 mp construiti si terenuri de 550-1.000 mp. Sergiu Tofan, director al agentiei Intermont, declara ca in ultimii ani clientii de pe piata imobiliara s-au concentrat pe segmentul de terenuri, unde s-au inregistrat si cele mai multe tranzactii. Cel mai greu se vand pensiunile mari, nou construite.

De exemplu, din vara anului trecut si pana astazi s-au facut doar zece contracte de vanzare-cumparare, la preturi cuprinse intre 350.000 si 600.000 euro, in functie de zona si de marimea imobilului. Cei mai multi cumparatori sunt intreprinzatori din judetul Constanta. Ca recomandare, pentru investitii in aceasta regiune, in primul rand, cele mai valoroase sunt terenurile, potrivit atat reprezentantilor Intermont, cat si a evaluatorului imobiliar din zona, Catalin Briscariu.

"Terenuri cu potential mare de dezvoltare in viitorii trei, patru, cinci ani sunt in Sinaia, zona Tirul cu Porumbei, lipsita azi de o infrastructura corespunzatoare, dar care, in scurt timp, va intra in atentia autoritatilor locale pentru modernizare (estimam o crestere de preturi de la 25-30 euro/mp azi catre 60-80 euro in trei-cinci ani).
Sunt interesante si posibile investitii in noile blocuri de apartamente de vacanta construite in Sinaia, la intrarea in parcul Peles sau in zona Furnica, unde pretul actual de 400 euro/mp poate fi negociat cu proprietarul si se poate achizitiona tot blocul in vederea inchirierii sale ulterioare. In Predeal exista, de asemenea, apartamente in blocuri noi (zona Orizont) sau unele unitati comerciale cu profil de restaurant si hotel", declara Catalin Briscariu.

Zonele cele mai cautate versus zonele de evitat in statiuni

Cele mai bune zone

Sinaia - Furnica - vile noi 250.000-260.000 euro - case vechi 60.000-100.000 euro - apartamente 2 camere 45.000 euro plus TVA O zona foarte buna, peisaj deosebit, cu multe posibilitati de agrement, restaurante, langa Castelul Peles.

Sinaia - Platou - apartamente vechi 2 camere 30.000 euro - apartamente vechi 3 camere 40.000 euro

Predeal - Cioplea - vile noi in complex rezidential 180.000 euro - apartamente in vile 55.000-75.000 euro O zona noua, foarte cautata in ultimii ani; peisaje deosebite, infrastructura buna, unitati de agrement

Busteni - Zamora - vile noi 100.000-180.000 euro O zona noua, cu foarte multe vile, vecinatati selecte, infrastructura completa, dar care s-a aglomerat prea tare in ultima perioada.

           Cele mai proaste

Investitorii in terenuri trebuie sa se fereasca de acele locatii supuse alunecarilor de teren (ex: Drumul spre Trei Brazi, in Predeal, sau zona Prundului in Busteni, care este inundabila). Sunt de evitat zonele extrem de aglomerate din Sinaia (centru), terenurile sau constructiile din vecinatatea zonelor industriale (Azuga, in Valea Azuga, fabrica de bere si Busteni - zona Fabricii de hartie). Sursa: Intermont, Alo Montan

Chiriile pe termen lung In statiuni

Sinaia
apartamente in bloc 150 euro / luna
apartamente in vile 180-200 euro/ luna

Busteni
apartamente in bloc 150 euro / luna
apartamente in vile 150-200 euro /luna

Azuga
apartamente in bloc 100-120 euro/ luna
apartamente in vile 120-150 euro/ luna

Predeal
apartamente in bloc 180-200 euro/ luna
apartamente in vile 180-220 euro /luna

Inchirierea pe termen scurt: 500.000-600.000 lei/persoana, in apartamente moderne, cu servicii de demipensiune si 1.300-1500 euro/luna pentru vile intregi, fie case boieresti, cu stil, renovate, fie constructii noi, de lux.

Maria Seder                   


11 noiembrie 2004