Oportunitati imobiliare in Bucuresti


Hot News - 25.01.2006
 

Redactorii de la Banii Nostri ne arata ce posibilitati imobiliare avem in momentul d efata in Bucuresti dar si in tara. Daca doriti sa cumparati un aparatament mai vechi, atunci aflati ca preturile la astfel de apartamente stagneaza. Daca vreti in schimb un teren puteti avea destule oportunitati la marginea Bucurestiului. Dupa ce v-ati hotarat asupra unui teren e necesar sa cunoasteti cateva reguli pentru achizitia lui.

Apartamentele vechi stagneaza

Febra scumpirilor a demarat in 2003, cand dupa ani intregi de acalmie s-au produs salturi intre 50 si 100%. In 2004, ascensiunea a fost mai domoala (in jur de 25-30%). Privind catre 2007-2008, se poate vorbi de o aliniere la preturile din UE, dar acest lucru nu mai reprezinta neaparat un factor de crestere.

Un apartament din Bucuresti se compara deja cu unul din Budapesta, ambele costa in jur de 1.000 euro/mp. Acum, exista voci care anunta stagnare sau chiar ieftiniri usoare. Argumente ar fi destule. Cauzele care au generat scumpirile de pana acum si-au facut deja efectul. Euro e moneda de referinta, s-a manifestat superioritatea sa in fata dolarului.

Leul s-a intarit de o buna bucata de vreme si poate da semne de slabiciune in viitorul apropiat. Entuziasmul creditelor imobiliare s-a mai atenuat - cine a avut posibilitatea sa se imprumute pentru casa a facut-o, iar cine nu poate avea probleme de acum incolo din cauza normelor BNR. Se prefigureaza insa un nou element de echilibru: blocurile private.
Articol integral in Banii Nostri



Oportunitati la margine de Bucuresti

Pe piata rezidentiala bucuresteana s-a raspandit o moda: luxul e in nord. Daca privim cu atentie, vom observa ca nu trebuie neaparat sa ne ducem in Baneasa pentru a gasi un loc de casa. Mai ales ca prin zone ca Iancu Niculae sau spre Antena 1 se cer deja preturi de 200-300 de euro pentru un metru patrat de teren, si chiar mai mult.

Nordul are avantaje incontestabile: aproape de aeroport si de drumul spre munte, acces rapid catre centrul Capitalei, cadru natural placut, cu lacuri si portiuni de verdeata. In satele limitrofe nu s-a ajuns la asemenea niveluri, dar loturile sunt oricum scumpe, deoarece dispun de toate elementele enumerate mai sus.

Ambient natural putem gasi si in localitatile situate la vest de oras, unde exista si terenuri
ceva mai ieftine.

Prelungirile metropolei

In Domnesti vezi case fara etaj, majoritatea bine intretinute, cu batranei odihnindu-se pe banci in fata portilor. Aprovizionarea se face de la un magazin comunal, situat intr-o cladire specifica anilor ´80. La iesire apar si primele vile in constructie.

Departe de oras? Cu masina faci cam jumatate de ora pana la Piata Unirii. Metrul patrat costa intre 20 si 35 de euro, dar cu putin noroc poti cumpara parcele si la 15 euro/mp. La Domnesti s-a construit masiv. Multe vile noi, de toate culorile. Exista si un santier imens cu locuinte aflate in diferite faze de executie. Apoi, casele localnicilor, biserica si monumentul din centru.
Articol integral in Banii Nostri

Reguli la achizitia terenului

casa-n panta poate parea sic, mai ales la poalele unui munte, dar necesita lucrari de consolidare care maresc cu 30% valoarea constructiei. Influentele enumerate fac ca o parcela sa fie mai scumpa sau mai ieftina, pretabila sau nu la constructia de imobile. Dar, mai e ceva. Ceva fara de care nici o cladire din lume nu poate fi viabila: retelele de utilitati.

Inainte de a da banii pe teren, orice cumparator se intereseaza cat ii va fi de simplu sa se branseze la canalizare, alimentare cu apa, gaz, electricitate.

Cum gasim un lot care sa aiba retelele aproape? Adica nu neaparat sa vina conducta de gaz la cativa pasi de poarta casei (pe dedesubt nici nu e voie sa treaca), dar macar sa nu faci doua ore cu masina pana la cel mai apropiat loc unde poti sa "intepi".

In orice afacere si la orice investitie, sansele de reusita sunt mai mari daca omul stie unde sa se informeze. Specialistii din piata recomanda celor lipsiti de experienta sa se adreseze profesionistilor: juristi, arhitecti, agenti imobi-liari, acestia ajutand la evitarea greselilor.

Cine procedeaza altfel se poate trezi ca s-a aventurat intr-o adevarata "jungla", unde cu mare dificultate se va descurca fara "calauze".

Samsarii de terenuri

Acestia se intereseaza la Primarii despre programele de finantare care au ca scop introducerea de utilitati in diverse zone. Banii provin, in majoritatea situatiilor, din surse externe, gen PHARE. "Vanatorul" pune mana pe un plan urbanistic si identifica zonele unde urmeaza sa se instaleze retelele. El cumpara parcele pe care le vinde dupa doi-trei ani la un pret mai mare.

Din astfel de speculatii se obtin profituri destul de mari, uneori se scoate de 5-6 ori suma investita, sau chiar mai mult. Informatiile se pot lua si de la regii, dar cel mai bine e tot la Primarie, pentru ca acolo exista evidente centralizate.
Articol integral in Banii Nostri

Investitii imobiliare lituaniene de 200 mil. euro
preluare Ziarul Financiar

Firma Europa Group Investment, care reprezinta in Romania compania lituaniana Investment Baltic Estates, va derula in Bucuresti mai multe proiecte imobiliare estimate la 120-160 de milioane de euro.
Ziarul Financiar




Ionut Baias - Hot News
 

25 January 2006