A fost construit pentru a reprezenta întruchiparea luxului în materie de apartamente. Dar, s-a mutat cineva până acum în acest complex? Ansamblul One Hyde Park a costat impresionanta sumă de 1 miliard de lire sterline. Aici se găseşte cel mai scump apartament din Marea Britanie, evaluat la 136 de mil. lire sterline.

19576-139468maxim.jpgPoziţionat la intersecţia dintre Knightsbridge şi Brompton Road, ansamblul One Hyde Park la prima vedere seamănă mai degrabă cu un complex-fantomă. Însă, nu putem trece cu vederea showroom-ul McLaren ce se află la parterul unuia dintre blocuri, magazinul Rolex de la baza altuia şi nici aranjamentele şi gazonul din faţa lor.

Ansamblul are toate dotările de siguranţă chiar şi pentru cel mai pretenţios om de afaceri sau şef de stat. Începând cu ferestre care rezistă la atacurile cu bombă, la tablouri ce ascund televizoare de ultimă oră, până la servicii de catering oferite de hotelul Mandarin Oriental printr-un tunel subteran.

Desigur, asemenea caracteristici şi servicii vin împreună cu un cost destul de piperat. Complexul rezidenţial al oamenilor hiper-bogaţi, One Hyde Park, a fost construit în special pentru a nu atrage atenţia, principiul de bază al acestuia fiind să ofere siguranţa oamenilor invidiaţi pentru averile lor.

Proprietarii, marii bogătaşi ai lumii

În acest asamblu se găseşte cel mai scump apartament din Marea Britanie care a fost evaluat la 136 de milioane de lire sterline. Tot în acest ansamblu şi-a cumpărat un întreg etaj, ce conţine trei apartamente, oligarhul ucrainean, Rinat Akhmetov, care deţine afaceri de aproximativ 10 miliarde de lire sterline prin companii din domenii diverse, precum oţel sau hotelier, lucru ce îl face cel mai bogat om din ţara sa. El şi soţia lui Liliya au o companie selectă şi asta pentru că în acelaşi bloc locuiesc oligarhi ruşi şi prinţi arabi.

Chiar şi aşa, se pune întrebarea dacă vreunul dintre proprietarii de aici îşi derulează afacerile în văzul lumii, sau One Hyde Park este doar un "ansamblu-fantomă" în care este bine să-ţi "depozitezi" banii.

Un ansamblu scump la propriu

Fiind creaţia fraţilor Christian si Nick Candy, ansamblul One Hyde Park a costat impresionanta sumă de 1 miliard de lire sterline. Prin construcţia acestui ansamblu, cei doi au stabilit preţurile în ceea ce priveşte piaţa rezidenţială din Londra. Unul dintre jurnaliştii responsabili de piaţa imobiliară, Peter Bill, a declarat că cei 2 au ridicat ştacheta la 4.000 de lire sterline pentru metrul pătrat construit în zona de vest a Londrei.

Deşi, la început, specialiştii erau de părere că proiectul este unul pierdut din start, încrederea în piaţa de lux a dat roade. Din cele 86 de apartamente construite, au fost vândute mai mult de 50 pentru 973 de milioane de lire sterline. Dacă adăugăm şi contractele ce vor fi încheiate pentru restul proprietăţilor, suma ajunge la exorbitanta valoare de 1,25 de miliarde de lire sterline.

În ceea ce priveşte proprietarii din acest ansamblu de lux, premierul Qatarului deţine aici "puţin sub 25 de apartamente".

Dezvoltatorul a primit aprobare să construiască 85 de locuinţe, însă, în final, se va ajunge la 80, după ce mulţi din cei care le-au cumpărat au preferat sa le comaseze. Însă întrebarea e cât timp locuiesc efectiv aici proprietarii?

Reprezentanţii complexului declară că aceştia călătoresc foarte mult, îşi petrec iarna la schi şi vizitându-şi palatele din Orientul Mijlociu, iar vara navighează pe mări şi oceane.

Şi totuşi care este scopul în a achiziţiona astfel de apartamente? Un agent imobiliar spune că acestea nu sunt doar o investiţie, proprietarii au parteneri de afaceri în Marea Britanie, iar mulţi dintre copiii lor învaţă la şcolile britanice. Aşa că oamenii de afaceri poate că nu stau tot timpul aici, dar familia lor cu siguranţă face asta.

Marea Britanie, un paradis fiscal pentru oamenii înstăriţi

Nu toată lumea este un fan al statutului Londrei de refugiu al oamenilor superbogaţi, dar care ascund istorii tulburi. Richard Murphy deţine site-ul Tax Research, care încearcă să facă lumină asupra evaziunii fiscale. Multe achiziţii imobiliare de lux, spune el, sunt exerciţii de disimulare.

În plus, nici taxele pe proprietăţi nu sunt foarte mari în Marea Britanie. Spre exemplu, Akhmetov a plătit doar 1,375 de lire sterline pentru un an. În acelaşi timp, media naţională este de 1.398.

Marea Britanie este foarte generoasă cu oamenii bogaţi ai lumii, iar justificarea acestui lucru este că oamenii aceştia aduc bani şi locuri de muncă în UK. Nu există, însă, nicio dovadă care să sprijine această afirmaţie. "Acest lucru face din Regatul Unit un paradis fiscal şi o societate pe două niveluri", a încheiat Murphy.


Sursa

4 July 2011