Economia Olandei a început să-şi revină, cu toate acestea preţul mediu al locuinţelor construite în anii trecuţi a scăzut. Faţă de 2010, scăderile înregistrate în perioada aprilie-iunie 2011 au fost de aproximativ 2% şi de încă circa un procent în ultimele două luni, conform datelor Institutului Olandez de Statistică.

20529-181973-olanda.jpgCifre mai optimiste au fost furnizate de Asociaţia Olandeză a Agenţilor Imobiliari (NVM). Deşi reprezentanţii asociaţiei sunt de acord cu o scădere a preţului, aceasta ar fi de doar 0,6% în perioada aprilie-iunie 2011, comparativ cu anul trecut. În schimb, NVM consideră că preţul mediu al locuinţelor a crescut de la începutul anului şi până acum cu trei procente.

De la începutul lui 2011 şi până în iunie, conform Asociaţiei Olandeze a Agenţilor Imobiliari:


• Amsterdam - preţul mediu a crescut cu 4,2%
• Haga - creşterea este de 2,1%
• Rotterdam - preţul mediu a coborât cu 3,75%
• Utrecht - scăderea este de 1,9%

S-au înregistrat 30.300 de tranzacţii la nivel naţional, numai în perioada aprilie-iunie a acestui an, ceea ce reprezintă o scădere de 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010. Cu toate acestea, numărul locuinţelor scoase la vânzare a crescut cu aproape 20%.

Pentru a impulsiona activitatea de pe piaţa imobiliară, guvernul a redus recent taxa de vânzare pentru locuinţele deja existente, de la 6% la 2% din valoarea proprietăţii. Această măsură este însă aplicabilă pe o perioadă limitată, până în iunie 2012. Datorită acestei decizii, specialiştii imobiliari olandezi se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor să crească cu peste 10% în lunile imediat următoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ciuda acestui fapt, este de aşteptat ca preţul locuinţelor să mai scadă până la sfârşitul lui 2011.

În luna iulie, Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referinţă cu 1,50%, a doua majorare de anul acesta faţă de minimul istoric de 1%. Această decizie s-a tradus printr-o uşoară creştere a dobânzii de la creditele ipotecare, ajungând la 4,65%.

Află de ce în Amsterdam criza nu a reuşit să dărâme piaţa imobiliară

 

23 August 2011