Germania ia în calcul anumite măsuri pentru a susţine creşterea economică a Greciei, dar se aşteaptă ca autorităţile de la Atena să continue reformele, declară ministrul german de Finanţe. Cu toate că speră ca Grecia să nu părăsească Zona euro, Wolfgang Schaeuble a subliniat că nici nu o poate obliga să rămână.

24731-euro-currency-down.jpgAutorităţile germane nu renunţă la Grecia şi încearcă să vină soluţii pentru a promova o creştere economică, cu toate că sondajele arată că locuitorii Germaniei vor ca Grecia să părăsească Zona euro cât mai repede.

„Dacă grecii au vreo idee pentru a face ceva în plus care să ducă la o creştere economică, putem discuta oricând şi putem analiza. Dar la final, provocarea este de a face Grecia din nou competitivă, de a permite economiei să crească şi de a redeschide calea pieţelor financiare. De aceea este nevoie ca reformele fundamentale stabilite să fie implementate, altfel ţara nu are nicio perspectivă”, a declarat ministrul german de Finanţe pentru publicaţia Welt am Sonntag.

În schimb, publicaţiile germane susţin făţiş plecarea Greciei din Zona euro. Cel mai vehement o publică Der Spiegel, una dintre cele mai importante gazete germane, pe a cărui primă pagină a apărut un articol intitulat „Acropolis, Adieu! De ce trebuie Grecia să părăsească euro”.

Dacă grecii vor să rămână în Zona euro, trebuie să joace după reguli europene

Multe voci au acuzat Germania că ar fi contribuit la situaţia actuală a Greciei, prin politicile austere, astfel că autorităţile de la Berlin au declarat recent că susţin un pact european de promovare a creşterii economice a Greciei. Cu toate acestea, părăsirea Zonei euro rămâne alegerea Greciei, iar pentru a rămâne trebuie să continue cu măsurile economice austere, pentru a primi ajutor din partea celorlalte state membre.

„Nu este o situaţie uşoară pentru Grecia, dar nici nu există o soluţie mai bună. Grecia trebuie să arate acum dacă are îndeajuns de multă forţă pentru a întruni majoritatea necesară. Tot ceea ce pot să fac este să sper că oficialii de la Atena vor înţelege rapid situaţia”, a continuat ministrul german.

Poziţia Greciei a fost zguduită puternic după alegerile de săptămâna trecută, când partidele extremiste au obţinut un număr consistent de voturi. Grupările politice de la putere, care susţin acordurile cu FMI şi UE, nu au reuşit să obţină majoritatea necesară formării guvernului.

Din ce în ce mai multe ţări europene încep să se acomodeze cu ideea că Grecia ar putea părăsi Zona euro. Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat de curând că nu doreşte exit-ul Greciei, dar că „în teorie, ne putem imagina orice”.

CITEȘTE ȘI Moneda unică va supravieţui, cu sau fără Grecia în Zona euro

 

14 May 2012