Piaţa birourilor din Bucureşti a suferit transformări majore, experimentând noi provocări generate de diminuarea fără precedent a cererii şi creşterea stocului existent. Cu toate acestea, se aşteaptă ca stocul anual de spaţii de business să se dubleze în 2009, comparativ cu suprafaţa livrată în 2008.

Această creştere se explică prin existenţa unor proiecte care şi-au asigurat finanţarea şi autorizaţiile de construcţie înainte de T4 2008, momentul de început al recesiunii economice.

La sfârşitul T3, stocul existent de spaţii de birouri a depăşit cu puţin valoarea de 1.42 milioane mp. Dacă comparăm piaţa de birouri din Bucureşti cu piaţa de birouri din alte oraşe europene, rezultă următoarele: stocul de spaţii de office din Bucureşti reprezintă 54% din valoarea stocului înregistrat în Praga, 45% din totalul stocului cumulat în Varşovia şi 61% din suprafaţa totală de spaţii de birouri din Budapesta.

Proiectele pe punctul de a fi livrate spre finalul anului 2009 cuprind clădiri cu suprafaţa netă între 1 200 de mp şi 50 000 de mp, amplasate în aproape toate zonele de business ale capitalei. Dacă toate proiectele anunţate se vor finaliza, totalul spaţiilor de birouri ce urmează a fi dat în folosinţă în T4 va atinge valoarea de 180 000 de mp.

Activitatea de închiriere continuă să se diminueze, urmare a stării economice negative ce afectează companiile şi de aici nevoia mai mică pentru spaţii de birouri. De la începutul acestui an tranzacţiile de închiriere au fost puţine şi au vizat suprafeţe reduse. Principalele tranzacţii ale acestui an au fost relocarea Băncii Româneşti în BOC Towers (15.000 de mp) şi spaţiul închiriat de Primăria Sectorului 1 în PC Business Center (6.235 de mp). Volumul mediu al unei tranzacţii a scăzut, ajungând la 1.220 de mp, valoare ce reprezintă o scădere cu 46% în comparaţie cu anul trecut.

În primele nouă luni ale anului curent, volumul spaţiilor închiriate s-a schimbat atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi locaţia; interesul a rămas focalizat pe zona de nord (48%), însă zona de business centrală a caştigat teren, pe măsură ce companiile au fost nevoite să se relocheze, mărindu-se astfel gradul de disponibilitate al acestei zone.

Spaţiile de birouri  închiriate în zona centrală variază între 150 de mp şi 1.000 de mp, pe când cererea pentru spaţii mai mari de 1.000 de mp a fost limitată şi a fost exprimată în special de companii care activează în sectorului bancar. Numărul de pre-închirieri s-a diminuat cu 84% faţă de anul trecut. La sfârşitul T3 2009, totalul pre-închirierilor reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.

S-a observat tendinţa de a se închiria spaţii de birouri în cadrul proiectelor deja livrate sau în proiecte care se află într-un stadiu avansat de construcţie. În schimb, piaţa experimentează o creştere a ofertei de spaţii pentru sub-închiriere,ce are drept consecinţă diminuarea chiriilor medii şi creşterea ratei totale de neocupare.

Nivelul ofertei s-a mărit de la trimestru la trimestru, datorită cererii din ce în ce mai reduse dar şi datorită volumului mare de spaţii livrate anul acesta (până în T4 2009). Conform studiilor noastre, în T3 rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20% faţă de trimestrul trecut, atingând valoarea de 14.46%.

Nivelul chiriilor a scăzut începand cu T1 2009 cu aproximativ 18% în cazul locaţiilor de tip prime, cu 21% pentru zonele semi-centrale şi cu 25% pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei pentru zone prime este de 21 de euro pe mp, în timp ce chiria variază între 10 -19 euro pe mp pe lună în cazul zonelor descentralizate.

Întrucat creşterea economică va fi negativă şi în viitorul apropiat, ne aşteptăm ca activitatea de închiriere să rămână redusă. Acest lucru, coroborat cu stocul ce urmează a fi livrat, va impinge gradul de disponibilitate către un nivel fără precedent. DTZ estimează că gradul de neocupare va atinge 18-20% la finalul anului 2009.

DTZ este de părere că pe termen scurt şi mediu (3-12 luni) chiriile îşi vor păstra trendul descendent, aşteptându-se o viitoare stabilizare în a doua jumătate a anului 2010.

DTZ este una dintre cele mai importante companii internaţionale de consultanţă imobiliară, cu peste 10,000 de specialişti în 148 de oraşe din 43 de ţări din întreaga lume. Serviciile complexe oferite în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), Asia Pacific şi în America, printr-o prezenţă din ce în ce mai pronunţată, se bazează pe cunoaşterea amănunţită a pieţei locale şi pe de instrumente de cercetare de primă clasă. Cu o experienţa full service ce se extinde pe toate sectoarele pieţei imobiliare, DTZ furnizează soluţii globale menite să raspundă nevoilor particulare de consultanţă şi investiţii în proprietăţi ale clienţilor săi.

În noiembrie 2002, după nouă ani de activitate de succes pe piaţa imobiliară din România, Echinox Consulting a încheiat un acord de parteneriat cu compania multinaţională DTZ, una dintre firmele lider pe plan internaţional în domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.

DTZ Echinox asigură o gamă completă de servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

 

3 December 2009