Ofertele de birouri sunt umflate artificial

 



Capital - 04.12.2006
 

Cladiri de birouriDesi au fost anuntate proiecte pentru cladiri mari de birouri, totalizând peste un milion de metri patrati, în urmatorii doi-trei ani, ritmul de livrare anual va fi de sub 250.000 de metri patrati.

„Una anunti si alta reusesti sa construiesti!“ - este un posibil proverb ce caracterizeaza foarte bine piata spatiilor de birouri din Bucuresti, parafrazând cunoscuta zicala „unde dai si unde crapa“. Multe proiecte de birouri au fost anuntate, dar, în perioada imediat urmatoare, nu toate se vor si construi. În 2007, se vor da în folosinta cladiri noi, în principal, în zona de nord, pe DNI - Soseaua Bucuresti-Ploiesti (de la Casa Presei Libere pâna la pasajul de la Baneasa) si pe Soseaua Pipera - Tunari. În 2008, vor fi inaugurate cladiri si în zona Barbu Vacarescu, în apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu, si pe Splaiul Independentei, zona Sema Park.
Marile agentii imobiliare au anuntat în schimb, la începutul acestui an, ca proiectele din zona Victoriei, cu prelungire spre Piata Presei Libere, pe de o parte, si spre Buzesti, în cealalta parte, vor avansa mult mai repede, lucru care nu s-a întâmplat.


De ce? Pentru ca multe agentii mai asteapta autorizatiile de construire sau investitorii s-au gândit sa „refaca“ proiectele initiale si fie sa prevada cladiri mai înalte, fie sa le dea si alte destinatii. Interesul pentru aceasta zona a crescut atât de mult în ultimii doi ani, încât investitorii si-au dat seama ca au în mâna o adevarata mina de aur: terenurile cumparate.

Probabil, aici, cei din urma vor fi cei dintâi, vorbind de marimea chiriilor, bineînteles.

Revenind la zonele unde într-adevar se lucreaza, este foarte probabil sa apara un alt fenomen: cel al unei supra-oferte de spatii de birouri, pe termen scurt. Anul viitor, numai pe soseaua Pipera-Tunari se vor inaugura în total 80.000 mp de spatii de birouri, în patru mari proiecte, ce vor fi încheiate în trei - patru luni, potrivit unei estimari a lui Mihai Plaesu, consultant senioral unei agentii imobiliare . În aceasta zona, sunt investitori speculativi, care nu au rabdare sa mai semneze si contracte de pre-închiriere. „Exista un grad foarte mic de neocupare a spatiilor noi, de doar 3%, aproape nesanatos pentru piata. Practic, daca un chirias îsi doreste un spatiu de peste 2.000 mp, nu gaseste unul deja construit“, declara Mihai Plaesu.
O zona considerata foarte buna de Mihai Plaesu, este portiunea dintre Casa Presei Libere si viitorul pasaj de la Baneasa. Chiar daca în acest moment infrastructura este în lucru si circulatia este un calvar pentru soferi, peste câtiva ani, zona va fi foarte apreciata de chiriasi, tocmai datorita îmbunatatirii accesului. În aceasta zona sunt în lucru, în diferite faze, cladiri care vor totaliza, într-o prima etapa, peste 120.000 mp. Doua din cele sase proiecte au deja contracte de preînchiriere pentru 60% din spatii. În urmatorii ani, vor urma si alte faze ale proiectelor. De exemplu, numai în proiectul Baneasa Business&Tehnologic Park sunt prevazute în total circa 160.000 mp spatii de birouri.
Pâna în 2009, se estimeaza ca vor fi proiecte în diferite faze care vor totaliza un milion de metri patrati construiti.

Articol integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

4 December 2006