Cu peste 300.000 metri patrati de spatii comerciale finalizate in 2011, in urmatorii 2 ani oferta se va reduce drastic. Pentru anul 2012 aproximativ 170.000 metri patrati sunt anuntati, in timp ce pentru anul 2013 oferta va fi de aproximativ 110.000 metri patrati, estimeaza analistii Jones Lang LaSallle.

23339-spatii_comerciale_96108600.jpgLista cu cele  mai reprezentative centre comerciale cu finalizare in 2012-2013 cuprinde Palas Iasi, NEPI Ploiesti, Promenada Mall in Bucuresti. 

Date fiind conditiile economice, numerosi retaileri locali intampina dificultati financiare si isi reduc operatiunile. In consecinta, piata spatiilor comerciale va depinde din ce in ce mai mult de politica de expansiune a retailerilor internationali cu o prezenta directa pe piata locala.

Stocul revizuit de spatii comerciale moderne din Bucuresti este estimat la 775.000 metri patrati. Restul tarii contribuie cu un stoc de aproximativ 1.5 milioane metri patrati. In functie de aceste noi criterii, stocul de spatii comerciale in Romania este estimat la 2,29 milioane metri patrati. Cea mai importanta modificare consta in incorporarea in stoc a suprafetelor de vanzare a magazinelor tip hypermarket.

Lanturile internationale de retaileri de fashion care opereaza pe suprafete mari isi extind agresiv retelele nationale, cu toate ca pentru primele 10 luni din 2011 datele statistice evidentiaza o scadere a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul cu 4,5% fata de perioada similara din 2010. 

Magazinele tip supermarket, precum Carrefour Market si Mega Image, dar si magazinele care practica preturi mici precum Lidl si Profi sunt de asemenea foarte active, si profita de unitatile comerciale stradale sau de loturile de teren disponibile in conditii financiare atractive. In plus, a scazut numarul deschiderilor de unitati tip hypermarket.

Brandurile de lux deschid in continuare magazine in Bucuresti. Printre cele mai importante deschideri mentionam deschiderea magazinului de lux Valentino in galeria comerciala a Hotelului JW Marriott. Brandul Burberry a confirmat locatia primului sau magazin, in galeria comerciala a Hotelului Radisson.

Atat chiriile prime ale principalelor centre comerciale, cat si cele pentru unitatile stradale se situeaza in intervalul 65-70 euro/m2/luna. Acestea nu vor inregistra fluctuatii majore de-a lungul acestui an, spun reprezentantii Jones Lang LaSalle. 

Cu toate acestea, este posibil sa se inregistreze chirii mai mari, dar numai pentru spatii comerciale amplasate exceptional in cele mai bune centre comerciale din Bucuresti sau pe principalele artere comerciale cu trafic pietonal crescut.  

In 2011, in Romania s-au deschis 9 centre comerciale si s-au inregistrat 7 extinderi, insumand peste 300.000 metri patrati.

In al patrulea trimestru al anului trecut, in principalele orase regionale ale tarii au fost inaugurate 5 centre comerciale.

Centrele comerciale care au fost finalizate in ultimul trimestru din 2011 sunt Maritimo (Constanta), Electroputere (Craiova), Galleria (Arad), Oradea Shopping City (Oradea) si ERP Botosani (Botosani).

 

Sursa

8 February 2012