Schimbările majore au nevoie de un stimul pentru a fi implementate cu succes. Pe această idee au mizat toţi promotorii curentului de construcţii verzi. De multe ori, s-a discutat despre beneficiile pe care ar trebui să le ofere statul celor care construiesc ecologic, iar acum, acest lucru ar putea chiar să se întâmple. În Cluj, se dezbate înjumătăţirea impozitului pentru proprietarii acestui tip de clădiri.

25248-green_house.jpgProprietarii clădirilor verzi din Cluj vor putea plăti doar jumătate din impozitul pe clădiri, începând cu anul fiscal 2013. Consilierii locali din Cluj-Napoca au decis să facă acest pas, transformând oraşul în pioner naţional, la acest capitol. Proiectul de hotărâre este o premieră pentru România, dar cei care vor să primească acest beneficiu trebuie să fie cât se poate de riguroşi cu construcţiile lor.

Pentru a primi reducerea de impozit, proprietarii trebuie să respecte standarde stricte

Clădirile, indiferent dacă sunt construite de persoane fizice sau juridice, indiferent dacă sunt locuinţe, spaţii de birouri sau au orice altă destinaţie, trebuie să respecte standardele impuse de trei sisteme de certificare recunoscute la nivel mondial: LEED (standardul american de certificare), BREEAM (standardul britanic) şi DGNB (standardul german). Acest lucru nu este însă de natură să îi sperie pe proprietari, susţin cunoscătorii domeniului. Mai ales că întreg contextul economic defavorizează tot mai mult clădirile convenţionale.

„Numărul proiectelor mari şi mici va fi enorm, pe măsură ce românii îşi vor da seama că merită să se înconjoare de clădiri frumoase, confortabile, sănătoase şi funcţionale. De asemenea, va exista o paradigmă generată de preţul mare ale energiei şi neajunsurile clădirilor convenţionale. Se va pune accent pe crearea unui spaţiu funcţional, nu doar pe aspectul exterior. Noile clădiri vor fi performante, iar cele vechi – renovate, pentru a deveni economice. Clădirile vechi nu vor mai fi interesante, căci vor exista multe alternative mai bune pe piaţă”, anticipează Steven Borncamp, preşedintele Romanian Green Building Council.

Economia de energie termică a devenit o prioritate, nu numai pentru clienţii finali, cărora li se promit economii spectaculoase cu întreţinerea, dar şi o prioritate naţională. În opt ani, trebuie să ne încadrăm în regulile stricte europene numite UE 2020. Potrivit acestei directive, până în 2020, va trebui ca toate clădirile nou-construite să fie verzi, adică să aibă un consum redus de energie şi cât mai puţine emisii de dioxid de carbon.

CITEŞTE ŞI Casa economică: investiţie iniţială ridicată, dar avantaje ulterioare incontestabile

 

12 June 2012