Preşedintele american Barack Obama a propus o nouă taxă pentru principalele firme bancare pentru a recupera "fiecare cent" al contribuabililor folosit pentru a salva Wall Street de criza economică.

sursa:antena3.roPlanul, dacă este aprobat de Congres, ca ridica 90 de miliarde de dolari de la 50 de mari instituţii financiare, inclusiv băncile străine care au operaţiuni în SUA, pentru a recupera banii folosiţi pentru salvarea sectorul bancar.

Obama declara că iniţiativa este menită a împiedica firmele de pe Wall Street să revină la afaceri ca de obicei şi să reia practicile foarte riscante de împrumut sau miza pe alte instrumente financiare, despre care susţinea că au aprins criza financiară.

"Determinarea mea de atinge acest scop este sporită când văd rapoartele despre profiturile masive şi bonusurile obscene chiar la firmele care îşi datorează existenţa poporului american," arăta Obama . "Ne vrem banii înapoi", a transmis acesta băncilor.

Noul plan a atras deja opoziţia industriei financiare, şi a fost anunţat în timp ce sectorul se pregăteşte să anunţe bonusurile imense pentru directorii de top, ceea ce a inflamat publicul american.


Sursa

15 January 2010