De ce nu îi ajută oamenii de afaceri pe politiceni să scoată ţara din criză? De ce nu există dialog între cele două părţi? Sunt întrebări pe care şi le-au pus mulţi dintre noi. Chiar aşa.

Sursa: RealitateaTVDe ce? Unul dintre motive este, după cum spune Dinu Patriciu în emisiunea „Zece pentru România" difuzată de Realitatea TV, legea conform cărora oamenii de afaceri sunt incompatibili cu funcţiile politice. Apoi, politicienii şi oamenii de afaceri vorbesc limbi diferite, iar primii nu înţeleg cum se mişcă lucrurile astăzi.

„E foarte greu să convingi un politician că reprezintă criza o oportunitate, într-o ţară care creşte, cum suntem noi. Şi că această oportunitate ar fi putut fi folosită. Pentru a creşte şi mai repede decât alţii", explică Dinu Patriciu.

„Criza asta dintr-un singur punct de vedere e bună: că începe să mai cearnă din cei care au fost, cum spunem noi, nu oameni de afaceri, dar afacerişti. O să coste foarte mult", apreciază Ion Ţiriac, care ţine să precizeze: „Eu n-am văzut în viaţa mea în toată lumea adunată la un loc atâţia specialişti sau investitori în imobiliare câţi au fost în România."

De asemenea, Ţiriac, şi-a arătat respectul faţă de Patriciu, pentru atitudinea din această perioadă. „Domnul Patriciu are tot respectul meu, pentru că, într-un sistem de criză, dumnealui în loc să vândă cumpără. Bravo, pentru că România cred că are nevoie de cât? De două milioane de apartamente în următorii zece ani? Sau mai mult?"

În aceeaşi emisiune, Ţiriac condamnă condiţiile impuse de statul român în cadrul programului „Prima casă". „De ce e numai prima şi nu-i şi-a doua? De ce are 60 mp şi nu are 100 mp? N-am înţeles." Omul de afaceri susţine că statul pune piedică pieţei imobiliare şi implicit economiei prin aceste condiţii.

2 November 2009