Oamenii de afaceri mizează în continuare pe imobiliareDeţinătorii celui mai mare hotel din Europa au redus cu 20% investiţiile în imobiliare pentru acest an

Pierderile pot fi prevenite prin apelarea la servicii financiare de specialitate

În ciuda faptului că anul 2008 a fost unul mai prost pentru piaţa imobiliară românească, unii milionari în euro autohtoni au încredere în continuare în acest segment. În condiţiile în care piaţa bursieră a avut o activitate redusă, oamenii de afaceri şi-au îndreptat atenţia spre câştigurile din imobiliare.

Însă stagnarea, apoi scăderea preţurilor la terenuri cu până la 30%, a redus din valoarea terenurilor deţinute de afaceriştii români. Astfel, Gigi Becali, unul dintre cei mai bogaţi români, deţine doar în Pipera 200 de hectare de teren, evaluat de notari la trei miliarde de euro. Dacă ar fi să vândă mâine, latifundiarul ar pierde aproape un miliard de euro, faţă de cât ar fi putut obţine anul trecut, când preţurile din zonă atinseseră un prag maxim.

Specialiştii spun că există şi o problemă de mentalitate. "Este în primul rând vorba despre lipsa culturii financiare. În alte state ponderea celor care apelează la servicii financiare de specialitate este cu siguranţă mai mare. De ce este acest nivel scăzut la noi? Pentru că sunt obişnuiţi să facă bani pe baza ponturilor sau a accesului inegal la informaţii. În mod categoric ar fi pierdut mai puţin dacă ar fi apelat la experţi", a declarat, pentru Gândul, Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset.

Investiţiile continuă, dar cu frâna de mână trasă

Cu toate acestea, unii oameni de afaceri vor continua să investească în imobiliare, chiar dacă nu cu acelaşi avânt de până acum. „Pe partea hotelieră, anul 2008 a fost unul bun, la fel şi pe rezidenţial, unde avem preţ bun. La cele 50 de hectare pe care le deţinem, valoarea lor a scăzut cu 20 - 30%. Investiţii vom demara în continuare, pe toate segmentele, însă nu cu acelaşi buget. Pe segmentul imobiliar ne-am propus să investim 50-60 de milioane de euro, dar am redus suma cu 20%", a declarat pentru Gândul Ionuţ Negoiţă, care împreună cu fratele său deţin cel mai mare hotel din Europa.

Pe acelaşi segment merge în continuare şi omul de afaceri Ovidiu Tender. Totodată, acesta a mai precizat că o parte a strategiei pentru acest an este restructurarea de personal în cadrul unor societăţi pentru optimizarea costurilor.

Planuri imobiliare pentru acest an are şi milionarul sibian, Ilie Carabulea.  „Vânzările de locuinţe au început să mişte. Am proiecte pentru sedii de birouri, pentru un centrul comercial, iar suma pentru investiţie este de 25 de milioane de euro. Deocamdată aştept să se relaxeze normele de creditare, pentru că am în plan investiţii mari", ne-a declarat Ilie Carabulea. Un vot de încredere dat pieţei imobiliare este şi recenta ofertă a lui Dinu Patriciu pentru preluarea fondului de investiţii britanc Fabian România, care deţine un portofoliu de 11 proiecte mobiliare.

Info plus:

Criza a şters 30% din averile a 750 de familii milionare din SUA

Averile marilor milionari ai Americii au fost şi ele afectate de criză, valoarea acestora reducându-se cu 30%, arată un raport al companiei de consultanţă Spectrem Group. Tot pe fond de criză, portofoliile a 17% dintre ei s-au redus cu peste 40% . Aproape toate cele 750 de familii intervievate, cu averi de peste un milion de dolari, anticipează o recesiune de lungă durată, iar mai mult de jumătate sunt îngrijorate că nu-şi vor putea menţine actualul stil de viaţă. Totodată, 14% dintre acestea spun că pe viitor vor apela la serviciile consilierilor financiari.

Sursa

8 January 2009