Activitatea in zona inchirierilor in Europa Centrala (CE) si Romania se apropie de media observata in perioada anilor 2007-2008 Gradul mediu de neocupare a ajuns in regiune la 15,9%, in scadere cu un punct procentual fata de acum un an.

19947-tulipan-park-strykow-polonia.jpgActivitatea in zona inchirierilor (TLA - Total Leasing Activity) in Europa Centrala (CE) si Romania se apropie de media observata in perioada anilor 2007-2008, cresterea puternica a pro­ductiei industriale fiind factorul esen­tial care a condus si la o mai mare cere­re de spatii logistice, potrivit datelor companiei de consultanta CB Richard Ellis.

Odata cu maturizarea pietelor, com­paniile cauta modele de centre logistice tot mai diverse. Ocupantii proiectelor logistice de prima generatie se afla acum in plina renegociere a con­tractelor de inchiriere, mai ales ca disponibilitatea de noi spatii este mare in cele mai multe piete. Astfel, renegocierile de contracte alcatuiesc apro­ximativ o treime din activitatea de leasing in CE si aproape jumatate din cele semnate in Ungaria. Transferul de productie si optimizarea lanturilor de apro­vizio­nare au, de asemenea, un impact major asupra cererii de spatii de logistica. In acest context, nu este deloc surprin­zator faptul ca majo­ritatea dez­voltatorilor prefera con­tractele de tip Build to Suit (BTS) si cele cu grad mare de preinchiriere, inainte de a incepe noi proiecte greenfield. Excep­tiile de la aceasta regula sunt parcurile logistice existente aflate in extindere.

Reducere generalizata

Gradul de neocupare a continuat sa scada in aproape toate statele din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Gradul mediu de neocupare regional de 15,9% in Romania si Europa Centrala arata o scadere de un punct procentual comparativ cu maxima masurata in urma cu un an. Unele piete - cum ar fi Bratislava, Praga si Kiev - au rate de neocupare la un nivel considerabil mai mic fata de cel de acum 12 luni. Cea mai mare scadere a gra­dului de neocupare a fost con­sem­nata in Rusia, unde acest indicator a ajuns la 7% in Moscova si 12% la Sankt-Petersburg. La nivelul capitalelor ECE, rata de neocupare este mai mare la Budapesta si Varsovia (peste 20%, in sectorul I al Varsoviei aceasta este de 10%). Cea mai mica rata de neocupare este in prezent inregistrata la Bratis­lava, de numai 3%.

Ca o consecinta a incetinirii rit­mului de crestere a livrarilor de noi spatii logistice din 2010, absorbtia neta anuala in ECE a depasit nivelul livrat cu o treime. In afara de puternicul ritm de ocupare a spatiilor logistice inre­gistrat in orasele din Rusia, doar tarile din Europa Centrala si Bucuresti au inregistrat un ritm de absorbtie in crestere timp de trei trimestre conse­cutiv. Totusi, ritmul cu care companiile ocupa spatiile logistice noi este consi­derabil mai mic decat inainte de criza, factor reflectat in nivelul scazut in ceea ce priveste noile dezvoltari.

In prezent, stocul de spatii logistice moderne din ECE (capitalele si orasul Sankt Petersburg) se cifreaza la 16 milioane mp. Alte 5 milioane mp de spatii logistice moderne sunt ampla­sate in orase de importanta regionala, localizate mai ales in Polonia si Cehia. Avand in vedere incetinirea conside­rabila a ritmului de noi dezvoltari, volumul de noi spatii livrate in marile orase din ECE a atins doar aproximativ 1 milion de metri patrati in 2010 fata de 2,4 milioane de metri patrati in 2009, diferenta echivaland unei reduceri de circa 60%.

Bulgaria - dezvoltarile industriale, in declin

Piata industriala din Bulgaria este foarte afectata din cauza reducerii cheltuielilor de consum si a unui sector de constructii slab. Dezvoltarea de noi proiecte continua sa fie o afacere anemica. Noile ocupari de spatii sunt datorate, in principal, eforturilor de consolidare a actualelor lanturi de aprovizionare. In paralel, industriile care lucreaza pentru export incearca sa reduca la minimum stocurile din Bulgaria. In prezent, piata de profil din Sofia are un grad de neocupare de 4%. Cu toate acestea, piata este putin probabil sa cunoasca o crestere semnificativa in ceea ce priveste ocuparea de noi spatii in trimestrele urmatoare.

Moscova recupereaza in viteza

Piata logistica din Moscova reflecta o recuperare grabnica, activitatea de leasing continuand sa se consolideze. In cursul anului 2011 volumul spatiilor ocupate este de asteptat sa-l depaseasca pe cel al livrarilor noi. Pe baza tendintelor actuale ale pietei, chiriile vor creste, dar nu vor depasi nivelul de 130 de dolari pe metru patrat/an gratie volumului mare de noi spatii pregatite spre livrare la inceputul anului 2012.

Tara noastra profita de pe urma industriei auto

In Romania, in ultimii ani, mari concerne internationale din domeniul auto au dezvoltat propriile facilitati de productie in orase precum Craiova, Pitesti si Timisoara. Acest lucru a generat o multime de afaceri pentru furnizorii de spatii si servicii logistice. In Bucuresti, o parte importanta a cererii provine din partea companiilor obligate sa se mute din centrul orasului la periferia acestuia, unde se formeaza noi zone industriale. Ca observatie gene­­rala, dupa trei ani de activitate la nivel de avarie, operatorii din logistica si companiile de distributie se arata tot mai interesate de noi proiecte de dezvoltari industriale.


Sursa

22 July 2011